Russische invasie: dag 513

DOOR PHIL BAINBRIDGE

21 juli 2023 – Polen verplaatst zijn troepen naar de oostgrens vanwege de dreiging van Wagner-troepen die na de afgebroken muiterij naar het land zijn verplaatst.

Aangenomen wordt dat Wagner-troepen zich weer opnemen in de Russische reguliere strijdkrachten en nu het Wit-Russische leger trainen op een militaire afstand op slechts enkele kilometers van de Poolse grens, vanwaar het geluid van schieten en helikopters te horen is.

Rusland heeft voor de derde dag graanterminals aan de Zwarte Zee getroffen na het verstrijken van de deal die veilige doorgang vanuit Oekraïense havens mogelijk maakte. Moskou heeft ook gewaarschuwd dat het alle scheepvaart op weg naar Oekraïense havens zal beschouwen als een potentiële vervoerder van militaire vracht en dus een militair doelwit, in een poging om concessies uit het westen te benutten en de verdeeldheid tussen Oekraïne en Oost-Europese bondgenoten te intensiveren terwijl ze proberen om alternatieve routes voor het graan te vinden.

Polen, Hongarije, Roemenië, Slowakije en Bulgarije riepen de EU allemaal op om een verbod op de invoer van graan uit Oekraïne, dat hun binnenlandse markten heeft beïnvloed, tot ten minste het einde van het jaar te verlengen, hoewel Polen bereid was de doorvoer van graan uit Oekraïne te vergemakkelijken.

error: Kopiëren mag niet!