Meer dan 40 landen tonen interesse om lid te worden van BRICS, een blok dat oorspronkelijk werd gevormd door Brazilië, Rusland, India en China in 2009, en Zuid-Afrika trad een jaar later toe. De ambassadeur van Zuid-Afrika, Anil Sooklal, meldde dat 22 landen formeel interesse hebben getoond, terwijl een vergelijkbaar aantal de groep informeel heeft benaderd. Het idee van uitbreiding werd in 2018 door Zuid-Afrika voorgesteld en vorig jaar begonnen de discussies serieuzer.
BRICS, een orgaan dat 42% van de wereldbevolking vertegenwoordigt, is opgericht als een alternatief voor de invloed van ontwikkelde landen op de economische structuur van de wereld. Ondanks de aanzienlijke vertegenwoordiging van de bevolking bezitten de BRICS-leden minder dan 15% van de stemrechten bij de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds.
Onlangs zijn de uitbreidingscriteria van de groep besproken. Grote landen uit het Zuiden, evenals enkele Europese landen, hebben belangstelling getoond voor lidmaatschap. Ondanks deze brede belangstelling is consensus over uitbreiding nog steeds onzeker. Terwijl Zuid-Afrika en China de groei ondersteunen, en Rusland waarschijnlijk zal instemmen, zouden Brazilië en India zich ertegen kunnen verzetten vanwege zorgen over verwatering van hun invloed. Deze landen zouden in plaats daarvan het idee kunnen steunen dat geïnteresseerde staten als waarnemer blijven. De uitbreiding van de BRICS-landen staat op de agenda van de komende bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van het blok.
Zuid-Afrika, de gastheer van de BRICS-top van dit jaar, is van plan 69 wereldleiders uit te nodigen, waarmee het zijn interesse toont in het uitbreiden van de wereldwijde invloed van de groep.