Israëlische rechtsen dringen aan op overname van Al-Aqsa-compound

Rechtse joodse organisaties pleiten voor een grotere Israëlische aanwezigheid op het terrein van de Al-Aqsa-moskee. Rechtse politieke leiders en groeperingen hebben Israël opgeroepen controle uit te oefenen over het terrein van de Al-Aqsa-moskee nu de Israëlische regering harde maatregelen neemt om de aanhoudende Palestijnse onrust de kop in te drukken.

Returning to the Mount, een hardline rechtse zionistische organisatie, kondigde deze week aan dat het 2.000 sikkels ($ 516) zou betalen aan Joods-Israëli’s die vastgehouden werden terwijl ze aan het bidden waren in de Al-Aqsa Moskee, de op twee na heiligste plaats voor moslims.

Joodse groepen verwijzen naar de plek als de Tempelberg en hun toegenomen invallen in de moskee hebben geleid tot Palestijnse protesten op de bezette Westelijke Jordaanoever, inclusief Oost-Jeruzalem, en de Gazastrook.

Raphael Morris, hoofd van Returning to the Mount, sprak dinsdag tegen Channel 2 van Israël en beschuldigde de Israëlische regering van het opleggen van “meedogenloze beperkingen” aan Joodse Israëli’s.

“We zijn niet bereid [om] de situatie te laten verslechteren.” “We moeten niet alleen actie ondernemen om een einde te maken aan de glijbaan, maar bovendien om rechten voor Joden op de berg toe te voegen, waarvan gebed de eerste is”, zei Morris, zoals gerapporteerd door de website van de Times of Israel.

Facebook van de groep staat vol met berichten waarin Israël wordt opgeroepen de Al-Aqsa-moskee te vernietigen en een Joodse tempel in de plaats te bouwen.

Deze koortsachtige oproepen komen op een moment dat Palestijnse protesten tegen de voortdurende bezetting en het harde beleid van Israël steeds vaker voorkomen in Palestijnse gemeenschappen in Israël en op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza.

Demonstranten zijn met geweld beantwoord, waarbij Israëlische soldaten scherpe munitie, met rubber beklede stalen kogels, traangas en verdovingsgranaten gebruikten.

Sinds 1 oktober hebben Israëlische troepen of kolonisten 66 Palestijnen gedood, waaronder ongewapende demonstranten, omstanders en vermeende aanvallers.

Volgens de Palestijnse Prisoners Club zijn deze maand meer dan 1.000 Palestijnen, onder wie kinderen, gearresteerd.

In diezelfde periode zijn negen Israëli’s gedood door Palestijnen bij steek- of schietaanvallen.

Eveneens op dinsdag verwees de Israëlische vice-minister Tzipi Hotovely – een lid van de ultranationalistische Likud-partij van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu – naar de Al-Aqsa-moskee als “het centrum van de Israëlische soevereiniteit, de hoofdstad van Israël”.

“Het is mijn droom om de Israëlische vlag te zien wapperen” boven Al-Aqsa, vertelde ze aan Knesset TV, de televisiezender van het Israëlische parlement.

Als reactie daarop bracht het kantoor van Netanyahu later die avond een verklaring uit waarin stond dat “niet-moslims de Tempelberg [Al-Aqsa-compound] bezoeken” maar daar niet mogen bidden. Hotovely kreeg in mei kritiek toen ze religieuze teksten aanhaalde als rechtvaardiging voor de uitbreiding van de Israëlische nederzettingen. Onder verwijzing naar de middeleeuwse joodse geleerde rabbijn Shlomo Ben Yitzhaki, zei ze dat “de schepper van de wereld” het land van de Palestijnen afnam “en het aan ons gaf”.

Volgens de Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem wonen meer dan 530.000 Israëli’s in joodse nederzettingen – die volgens het internationale recht als illegaal worden beschouwd – op de Westelijke Jordaanoever. Vorige maand organiseerden de Tempelberg en Eretz Yisrael Faithful Movement, een hardline Israëlische organisatie die pleit voor het verwijderen van de Al-Aqsa Moskee, een mars toen de spanningen hoog opliepen.

De groep publiceerde een verklaring waarin de Joden werden opgeroepen om de Tempelberg te beschermen, die “in handen is van de vijanden van Israël”.

“We zullen de islamisering van de Tempelberg en de bouw van meer moskeeën stoppen”, luidde het, eraan toevoegend dat de Israëlische politie de demonstranten bescherming zal bieden.

Volgens Al-Shabaka: The Palestinian Policy Network, een onderzoeksgroep, proberen Israëlische leiders opzettelijk de aanhoudende onrust af te schilderen als een religieus conflict om het gebruik van geweld tegen protesten tegen de bezetting te rechtvaardigen en kritiek op hard beleid af te wenden.

“Israëls framing van het conflict langs religieuze lijnen is een poging om de botsingen tussen Palestijnen en Israëlische kolonisten te decontextualiseren”, vertelde Nur Arafeh, een beleidsmedewerker bij Al-Shabaka, aan Al Jazeera.

Arafeh zei dat Palestijns “verzet tegen een koloniale kolonist en apartheid” keer op keer “verdraaid verbonden zijn met religieuze vurigheid”.(Kayhan international)

error: Kopiëren mag niet!