Zweedse ambassade in Bagdad bestormd, in brand gestoken vanwege koranverbranding

De Zweedse ambassade in Bagdad is bestormd en in brand gestoken door demonstranten als protest tegen de verwachte verbranding van een Koran in Zweden. Er is geen ambassadepersoneel gewond geraakt. Het Iraakse ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelde het incident en heeft opdracht gegeven tot een onderzoek. De demonstratie werd georganiseerd door aanhangers van de sjiitische geestelijke Muqtada Sadr, die protesteerden tegen de tweede geplande koranverbranding in Zweden.

In een video was te zien dat de demonstranten ‘Ja, ja tegen de Koran’ riepen. Het is niet bekend of er mensen in de ambassade waren op het moment van de bestorming. Eind vorige maand protesteerde Sadr al tegen Zweden en de uitzetting van de Zweedse ambassadeur na een koranverbranding in Stockholm.

De Zweedse politie beschuldigde de dader van agitatie tegen een etnische of nationale groep. Verschillende moslimlanden, waaronder Irak, hebben geprotesteerd tegen het incident, waarbij de VS het veroordeelde maar benadrukte dat de vrijheid van meningsuiting ondersteund wordt.

error: Kopiëren mag niet!