Zuid-Afrika zegt dat Poetin wegblijft van de BRICS-top

JOHANNESBURG, de Russische president Vladimir Poetin zal in augustus niet aanwezig zijn bij een top van de BRICS-landen, zei Zuid-Afrika woensdag.

Zuid-Afrika stond voor een dilemma bij het organiseren van de top omdat het, als lid van het Internationaal Strafhof (ICC) dat het bevel in maart uitvaardigde, verplicht zou zijn Poetin te arresteren wegens vermeende oorlogsmisdaden door Rusland tijdens de invasie van Oekraïne.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov zal aanwezig zijn op de top in Johannesburg op 22 en 24 augustus in plaats van Poetin, samen met de leiders van Brazilië, India, China en Zuid-Afrika, zei het Zuid-Afrikaanse presidentschap in een verklaring.

De aankondiging volgde dinsdagavond op overleg tussen de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa en leiders van politieke partijen van de BRICS-groep van opkomende economieën.

Het Kremlin zei dat Poetin per videogesprek zou inbellen op de BRICS-top.

Het arrestatiebevel van het ICC tegen Poetin beschuldigt hem van de oorlogsmisdaad van het illegaal deporteren van kinderen uit Oekraïne.

Moskou heeft gezegd dat het bevel juridisch nietig is omdat Rusland geen lid is van het ICC. Het heeft geen geheim gemaakt van een programma waarmee het duizenden Oekraïense kinderen naar Rusland heeft gebracht, maar presenteert het als een humanitaire campagne om weeskinderen en kinderen die in het oorlogsgebied zijn achtergelaten te beschermen.

Uit een proces-verbaal dat dinsdag openbaar werd gemaakt, bleek dat Ramaphosa toestemming had gevraagd aan het ICC om Poetin niet te arresteren, omdat dit zou neerkomen op een oorlogsverklaring en mogelijk de Afrikaanse pogingen om de oorlog in Oekraïne te beëindigen, zou belemmeren.

error: Kopiëren mag niet!