De Saharaanse autoriteiten wijzen de Israëlische erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Westelijke Sahara af

Het Saharaanse Ministerie van Informatie verwierp de recente erkenning door Israël van de soevereiniteit van Marokko over de Westelijke Sahara, omdat het geen juridische of politieke waarde heeft.

Volgens hen versterkt deze actie de positie van Marokko niet, maar onderstreept het de alliantie van twee staten met omstreden territoriale bezettingen, verwijzend naar de Westelijke Sahara en de Palestijnse gebieden.

Het Saharawi-ministerie gelooft dat deze beslissing de vastberadenheid van hun volk kan versterken om hun strijd voor onafhankelijkheid voort te zetten.

Het uitte zijn bezorgdheid dat de stap van Israël niet alleen miljoenen mensen van zich zou vervreemden, maar ook ernstige gevolgen zou kunnen hebben vanwege de alliantie tussen Marokko en Israël.

De verklaring impliceerde dat deze erkenning een strategische zet zou kunnen zijn om militaire en veiligheidsagenda’s te bevorderen, wat een bedreiging vormt voor de stabiliteit van Noord-Afrika en de Sahel.

Israël erkende formeel de Marokkaanse soevereiniteit over de Westelijke Sahara in een brief van premier Benjamin Netanyahu aan koning Mohammed VI, aangekondigd door het Alawite Royal House.

Dit standpunt komt overeen met het beleid dat de VS in december 2020 onder de regering-Trump heeft aangenomen.

Deze erkenning was een belangrijke factor bij het normaliseren van de betrekkingen tussen Marokko en Israël.

De crisis in de Westelijke Sahara is een langdurig territoriaal geschil over de regio Westelijke Sahara, gelegen in Noord-Afrika.

Het conflict ontstond nadat Spanje in 1975 afstand deed van zijn koloniale heerschappij over het gebied, wat leidde tot concurrerende claims tussen Marokko en het Polisario-front, een Sahrawi-bevrijdingsbeweging die op zoek was naar onafhankelijkheid.

error: Kopiëren mag niet!