Literatuur Festival Suriname: Eenheid is kracht 

In samenwerking met Schrijversgroep ’77 en de Subcommissie Keti Koti van de Nationale Commissie Jubileumjaar 2023, wordt het Literatuur Festival gehouden van 26 tot 28 juli in het IGSR gebouw, Anton de Kom Universiteit van Suriname aan de Leysweg.  “Eenheid is kracht” gaat over de geschiedenis van Suriname, waarbij cultuur belangrijk is. Daarom heeft het festival een educatief karakter en staat ook in het teken van diversiteit, dat is de kracht van eenheid.

Er is een ochtend- en avondprogramma aan verbonden. Het ochtendprogramma van 26 juli is aangepast, vanwege de landelijke examens op de lagere scholen. Vandaar dat Indra Hu donderdag 20 juli een werkbezoek brengt aan een lagere school, waar zij haar boek op een zeer interessante manier zal overbrengen aan de kinderen. Haar boek “De Lotusbloes/Kamal ke phúl” is geschreven in het Hindostaans en het Nederlands. Hierdoor wordt de meertaligheid bij jongeren ook erkend en geeft dat een boost aan het zelfvertrouwen van het kind dat Sarnami als thuistaal heeft. Zij zal ook twintig van haar boeken verloten. 

De eerste dag van het festival, 26 juli, is er een avondprogramma bestaande uit een literaire inleiding gedaan door de historicus Jerry Egger met “..aan zijn grond zijn wij verpand?” over verdeel en heerspolitiek versus natievormende elementen in Surinaams literatuur. Gedichten ronde door Sombra en discussie met het publiek, ingeleid door de pannelleden Hilde Neus en Carlo Jadnanansing staan verder op het programma. 

Het avondprogramma start om half acht met een inloop vanaf zeven uur. De toegang is geheel gratis, er zullen hapjes en drank beschikbaar zijn voor de verkoop. 

De tweede avond, 27 juli wordt een spoken word gedichten avond. Onder een luchtige sfeer zullen verhalen/poëzie worden overgebracht door Cynthia McLeod, Gerrit Barron, Sombra, Diego Lapar, Radjen Baldew en nog vele andere bekenden binnen de literaire wereld. 

De laatste avond zal Ismene Krishnadath haar lezing geven over het perspectief van de scheppers van de historische verhalen. 

De 2e en 3e dag hebben ook een ochtendprogramma. In het ochtendprogramma van 27 juli, zal RAPA zijn workshop geven over de politieke historie van Suriname. In het ochtendprogramma van 28 juli, zal Charles Chang zijn workshop geven over zijn boek “Reisbelevenissen”. Hierbij zal hij de deelnemers leren hoe ze een reisverhaal kunnen schrijven. De registratie voor beide workshops is geheel gratis en ze zijn van 09:00 uur tot 12:00 uur in het IGSR-gebouw. 

Verder krijgt men ook een exemplaar van het bijbehorend boek van RAPA en Charles tijdens hun workshops. 

Wil jij deelnemen aan één van de workshops, registreer je dan spoedig want er zijn beperkte plekken voor deelname beschikbaar.

SD

error: Kopiëren mag niet!