Gespannen betrekkingen tussen Pakistan en Afghanistan als gevolg van grensoverschrijdende activiteiten en conflicten tussen gewapende groepen

De relatie tussen Pakistan en Afghanistan staat de laatste tijd onder druk vanwege vermeende grensoverschrijdende activiteiten. Het Pakistaanse leger heeft zijn bezorgdheid geuit over in Afghanistan gevestigde gewapende groepen die zijn troepen aanvallen. Deze bezorgdheid draait om de vermeende vrijheid die deze groepen, waaronder de verboden Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), hebben in Afghanistan, een claim die de Afghaanse Taliban-regering ontkent.

De spanningen zijn hoog opgelopen sinds de opkomst van de Taliban in Afghanistan in 2021, wat samenviel met toenemend gewapend geweld in Pakistan, vaak toegeschreven aan TTP. Ondanks de beschuldigingen ontkennen de Afghaanse Taliban consequent dat ze leden van deze groepen herbergen, of dat hun bodem wordt gebruikt voor activiteiten die Pakistan destabiliseren.

Taliban-woordvoerder Zabiullah Mujahid herhaalde hun standpunt en verklaarde dat ze niet zouden toestaan dat Afghanistan tegen Pakistan wordt gebruikt en vroeg om bewijs als de beweringen over TTP-aanwezigheid aanhouden. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukte ook de plicht van de Taliban om te voorkomen dat Afghanistan als terroristische basis wordt gebruikt.

Deze verplichting weerspiegelt de belangrijkste aspecten van de Doha-overeenkomst van 2020 die de weg heeft geëffend voor de terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Afghanistan. De TTP, een conglomeraat van gewapende tribale groepen die in 2007 is opgericht, streeft naar de vestiging van een islamitische staat in Pakistan en zou banden hebben met de Afghaanse taliban. De recente toename van haar activiteiten heeft de Afghaanse Taliban ertoe aangezet om vredesbesprekingen tussen de TTP en Pakistan te vergemakkelijken.

error: Kopiëren mag niet!