Surinamers zetten hun Surinaamse dollar vaak om in vreemde valuta vanwege de inflatie en de grote onzekerheid. Dit gebeurt meestal in Amerikaanse dollars of euro’s. Door de onzekerheid over een stabiele toekomst neemt de druk om buitenlandse valuta aan te houden toe, wat leidt tot een stijging van de wisselkoersen en een snellere inflatie van de Surinaamse dollar.
De Centrale Bank van Suriname probeert overtollige Surinaamse dollars uit de markt te halen, maar tot nu toe is dit niet succesvol gebleken.
Veel legale transacties worden in onze kleine economie steeds vaker uitgevoerd in Amerikaanse dollars. Euro’s worden voornamelijk ontvangen via familieoverdrachten, het reizende diaspora publiek naar Suriname en ook vanuit Frans-Guyana. Er bestaat een vermoeden dat de euro’s verkregen worden uit illegale handel, zoals de smokkel van goud en olie.
“Zwart” diaspora geld
In Suriname komen ook extra euro’s binnen doordat mensen in de diaspora hun “zwart” geld in Suriname investeren. Dit geld geven zij vaak niet op aan de Nederlandse belastingdienst. Suriname wordt voor hen een veilige haven voor dit “zwart” geld.
Veel Surinamers hebben in Europa hun bankrekeningen moeten sluiten vanwege strengere regels binnen de Europese Unie. Het exacte aantal is niet bekend, maar in de loop der jaren hebben velen voornamelijk Nederlandse banken als veilige haven gezien. Het sluiten van hun rekeningen doet vermoeden dat ze deze hebben overgebracht naar een Amerikaanse bank of naar een offshore bank. Natuurlijk zijn er ook andere mogelijkheden, zoals Zuid-Amerikaanse banken en banken in het Midden-Oosten.
US dollar meest betrouwbare munt
Ondanks het feit dat de Amerikaanse dollar in waarde afneemt, blijft het toch de meest betrouwbare munt ter wereld. De voornaamste reden hiervoor is dat de hele wereld het gebruikt en ook vanwege het feit dat het rechtssysteem van andere landen mank kan zijn, met uitzondering van de Europese Unie.
Ontkoppeling van de dollar en goud
De Verenigde Staten heeft officieel de koppeling tussen de dollar en goud opgeheven in 1971. Dit werd gedaan door president Richard Nixon als reactie op economische en monetaire druk. Het doel was om meer flexibiliteit te hebben om te reageren op economische en monetaire omstandigheden, en om inflatie te beheersen en naar hun mening mondiale financiële stabiliteit te waarborgen.
Dit heeft tot gevolg gehad dat de Verenigde Staten naar eigen goeddunken dollars kan bijdrukken. Volgens cijfers van de Amerikaanse overheid bedraagt de totale schuld van de Verenigde Staten momenteel meer dan 28 biljoen dollar.
De waardevermindering van de Amerikaanse dollar is in een rap tempo gegaan. Over het algemeen kan de waardevermindering van de dollar worden veroorzaakt door factoren zoals inflatie, slechte economische prestaties, politieke onzekerheid of een lage rente. Daarnaast kunnen economische recessies, handelsoorlogen of onzekerheid over het economisch beleid van de Verenigde Staten ook van invloed zijn op de waarde van de dollar ten opzichte van andere valuta.
Desondanks blijft de Amerikaanse dollar momenteel de meest verhandelde valuta ter wereld. Zo’n 70% van de wereldhandelstransacties wordt in dollars uitgevoerd, waardoor het de dominante munt blijft.
Andere belangrijke valuta die veel worden verhandeld, zijn onder meer de euro, de Japanse yen, het Britse pond en de Zwitserse frank.
BRICS munt
Er zijn mensen die geloven dat er op korte termijn een BRICS-valuta zal ontstaan als tegenwicht voor de Amerikaanse dollar. Echter heeft de Indiase minister van Financiën al aangegeven, dat India haar eigen munt wil versterken en geen andere landen tegen zich wil krijgen, zoals de VS, het Verenigd Koninkrijk en de EU-landen, met wie ze goede handelsrelaties hebben.
Het is daarom moeilijk te voorspellen hoe de relatieve waarde van de Amerikaanse dollar zich zal verhouden tot opkomende BRICS-valuta, zoals de Braziliaanse real, Russische roebel, Indiase roepie, Chinese yuan en Zuid-Afrikaanse rand. Wisselkoersen worden beïnvloed door een breed scala aan factoren, waaronder economische groei, inflatie, rentetarieven, politieke stabiliteit en handelsbalansen.
Hoewel de Amerikaanse dollar historisch gezien als een sterke reservevaluta wordt beschouwd, zijn er onzekerheden en risicofactoren die invloed kunnen hebben op de waarde ten opzichte van andere valuta’s.
Als opkomende markten zoals de BRICS-landen blijven groeien en hun financiële markten zich verder ontwikkelen, kan dit de vraag naar hun valuta vergroten en mogelijk de waarde van de dollar verlagen. Gebeurtenissen zoals politieke instabiliteit, internationale handelsconflicten of financiële crises kunnen ook van invloed zijn op de wisselkoersen.
Het swappen van elkaars valuta
In zekere mate zijn landen begonnen met het swappen van elkaars valuta. Dit fenomeen heeft met name een hoger niveau bereikt sinds de sancties tegen Rusland en het in beslag nemen van Russische goederen.
We zien voornamelijk valutaswaps plaatsvinden tussen landen zoals India, Rusland, China en de Verenigde Arabische Emiraten.
Een valutaswap is een financiële transactie waarbij twee partijen overeenkomen om bepaalde hoeveelheden valuta uit te wisselen gedurende een bepaalde periode. Het doel van een valutaswap is om tijdelijk toegang te krijgen tot een specifieke valuta zonder daadwerkelijk het eigendom ervan te verwisselen.
Het belangrijkste voordeel van valutaswaps is dat ze bedrijven in staat stellen om efficiënter en flexibeler om te gaan met de valutarisico’s die gepaard gaan met internationale handel.
Door gebruik te maken van valutaswaps kunnen bedrijven zich beschermen tegen valutaschommelingen en de risico’s van blootstelling aan verschillende valuta’s verminderen.
Suriname – China valuta swapovereenkomst
De overeenkomst biedt Suriname een totaalbedrag van 1 miljard CNY en China een totaalbedrag van ruim SRD 520 miljoen. Deze overeenkomst werd aangegaan in 2015 voor een periode van 3 jaar. Deze transactie werd uitgevoerd toen door Gillmore Hoefdraad, destijds govenror van de Centrale Bank van Suriname (CBvS).
Hoe deze swapdeal is afgehandeld, is niet bekend.