De wereldwijd verboden, massavernietigende clusterbommen die door de Amerikaanse strijdkrachten in Afghanistan zijn gedropt tijdens hun 20-jarige bezetting van het land, blijven grote schade aanrichten onder de Afghanen, waarbij de niet-ontplofte bommen nog steeds een groot levensbedreigend risico vormen voor lokale burgers.
Er zijn momenteel 195.000 geregistreerde verminkte personen in Afghanistan, van wie de meerderheid het slachtoffer is van clusterbom- en drone-aanvallen in het hele land tijdens de door de VS geleide militaire bezetting, heeft het Afghaanse ministerie van Martelaren en Gehandicaptenzaken verklaard, zoals geciteerd in een zaterdagrapport van China Global Television Network (CGTN).
Naar schatting hebben Amerikaanse troepen tijdens de eerste drie jaar van de vernietigende invasie meer dan 1.500 clusterbommen gedropt in het verarmde land dat werd verscheurd door terreur en buitenlandse militaire bezetting.
Niet-ontplofte munitie van clusterbommen die door het Amerikaanse leger zijn afgeworpen, blijven jaren en zelfs decennia na de lancering van de munitie doden en gewonden veroorzaken, merkte een hoge functionaris van het ministerie op.
Ondanks hun vermeende en opgeklopte pleidooi voor “mensenrechten” blijven de VS een van de landen ter wereld die hebben geweigerd de conventie te ondertekenen die het gebruik van clustermunitie verbiedt vanwege het langetermijnrisico dat ze vormen voor het leven van burgers, zelfs nadat een conflict is afgelopen.
“We hebben geen exacte gegevens over het aantal Afghanen dat is verminkt door het gebruik van clusterbommen, maar in feite zijn veel gevallen van handicaps – inclusief die van de Mujahideen – het gevolg van luchtaanvallen, waaronder drone-aanvallen en clusterbommen”, zei de stafchef van het ministerie, Qari Shah Mohamd, verwijzend naar strijders die zich verzetten tegen de door de VS geleide invasie.
“De VS hebben verschillende oorlogsmisdaden begaan in Afghanistan, met uitzondering van het gebruik van atoombommen”, benadrukte Mohamd verder.
Onder de burgerslachtoffers van clusterbommen die in Afghanistan zijn afgeworpen, is de 27-jarige Suleiman, die tijdens zijn jeugd werd geraakt door een clusterbom tijdens het spelen in het Jalrez-district in de oostelijke provincie Wardak, volgens het rapport, waarin werd opgemerkt dat alles wat hij zich nu kan herinneren is het trauma en de intense pijn die hij op dat moment ervoer.
“Toen ik de geluiden van bombardementen hoorde, schrok ik helemaal. Ik was pas zes jaar oud. Een bom trof me in de rug en sindsdien ben ik gehandicapt”, zei hij.
Het rapport identificeerde Asadullah verder als weer een burgerslachtoffer van een soortgelijk incident, en legde uit dat hij op weg was naar huis met zijn klasgenoten toen een overgebleven clusterbom tot ontploffing kwam, waarbij drie van zijn klasgenoten om het leven kwamen en zijn eigen arm werd verminkt.
Na de tragedie voltooide Asadullah zijn opleiding in India, waar hij een bachelordiploma in mijnbouwkunde behaalde. Hij blijft echter nog steeds psychiaters bezoeken voor mentale behandeling vanwege het gruwelijke incident dat hij in 2011 meemaakte.
“Ik werd opgenomen in het ziekenhuis en toen ik mijn ogen opende, besefte ik dat ik een van mijn armen was kwijtgeraakt. Het blijft de meest traumatische herinnering aan mijn leven”, benadrukte hij.
Het rapport onderstreepte vervolgens dat de Amerikaanse president Joe Biden onlangs heeft getekend voor de levering van clusterbommen aan Oekraïne voor gebruik tegen de Russen, ondanks het feit dat hij wist van het enorme trauma dat het massavernietigingswapen het Afghaanse volk had toegebracht. Oekraïense media meldden vrijdag dat Kiev al zendingen van het wapen heeft ontvangen.
Het rapport citeerde verder de Afghaanse militaire expert Abdul Wahid Taqat die zijn bezorgdheid uitsprak over het besluit van Washington om clusterbommen te leveren aan Kiev.
“Het is een enorme menselijke tragedie, en deze tragedie is veroorzaakt door de VS en zijn bondgenoten, waaronder het VK en andere landen, die allemaal zijn samengekomen onder de NAVO-structuur”, beweerde Taqat. “Ze hebben het als hun beleid overgenomen, wat erg verraderlijk is.”
Het controversiële besluit van Washington om zijn verboden clusterbommen naar Oekraïne te sturen, vond plaats ondanks wijdverbreide internationale veroordeling en zelfs tegenstand van verschillende NAVO-bondgenoten van Washington, waaronder het VK, Spanje, Canada en Duitsland. De Britse premier Rishi Sunak wees erop dat Groot-Brittannië zich bleef inzetten voor de internationale conventie die het gebruik en de productie van clustermunitie verbiedt – in tegenstelling tot de VS, Rusland en Oekraïne.
Sunak uitte zijn verzet tegen het leveren van clustermunitie aan Oekraïne door erop aan te dringen dat Londen het voorbeeld van Washington in deze kwestie niet zal volgen. Hij zei dat Londen in plaats daarvan druk zal uitoefenen op geallieerde regeringen om hun militaire hulp aan Kiev “op andere manieren” te stimuleren.
Het internationale Verdrag inzake clustermunitie, dat door meer dan 120 landen is onderschreven, verbiedt het gebruik van de massaal vernietigende clusterbommen. De ondertekenaars van het verdrag kwamen overeen de wapens niet te gebruiken, te produceren, over te dragen of op te slaan en ze na gebruik op te ruimen.
Het gebruik van clusterbommen tegen burgerdoelen is een oorlogsmisdaad.