Wantrouwen bij rijstboeren over plannen LVV voor oprichting coöperaties grote uitdaging

Het wantrouwen bij rijstboeren in Nickerie over coöperaties in het algemeen lijkt een grote uitdaging te zullen vormen bij de plannen van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) voor de oprichting van landbouwcoöperaties in de verschillende waterschappen in het district. Dit blijkt uit gesprekken die Dagblad Suriname had met enkele kleine rijstboeren. Het diep gewortelde wantrouwen bij de rijstboeren heeft te maken met negatieve ervaringen in het verleden met landbouwcoöperaties in Suriname.

Hoewel landbouwcoöperaties wereldwijd hun grote nut hebben bewezen, is het imago van deze vorm van productiestructuur in Suriname aangetast vanwege corruptie die door de politiek is aangestuurd en door infiltratie in coöperatiebesturen. Er zijn in het verleden landbouwcoöperaties geweest die de landbouw in hun gebied niet hebben gestimuleerd, maar zich alleen hebben toegelegd op het verdelen, verkopen en herverkopen van productiemiddelen zoals grond en inputs. 

Deze ontwikkelingen uit het verleden zijn landbouwers in het algemeen en in het bijzonder de kleine rijstboeren in Nickerie bijgebleven. Het is de oorzaak van hun diepgewortelde wantrouwen met betrekking tot het oprichten van coöperaties.  Het wegnemen van dit wantrouwen zal veel inspanningen en overtuigingskracht vereisen van het ministerie van LVV om de boeren aan boord te krijgen bij de uitvoering van de op zich goede plannen om de rijstproductie in Suriname door middel van verbeterde organisatiestructuren te verhogen.

Financieringsprobleem rijstboeren 

LVV-minister Parmanand Sewdien heeft in de voorbije weken in Nickerie samen met de waterschapsbesturen en boeren uit de diverse polders van gedachten gewisseld over mogelijke oplossingen voor hun problemen, die verschillend van aard zijn. Vele arealen worden niet meer ingezaaid vanwege onder andere tekort aan financiële middelen en dure inputs. Boeren hebben hun huis en perceel als onderpand bij banken en andere financiers, waarover een hoge rente geheven wordt. 

Tijdens een vergadering op 9 juli met besturen van alle 12 onlangs geheractiveerde waterschappen in het district, zijn in aanwezigheid van het bestuur van het Nationaal Ontwikkelingsfonds voor Agribusiness (NOFA) enkele besluiten genomen. Zo is besloten dat op 1 november aanstaande NOFA kleinere boeren die tot 30 hectare beplanten, voor totaal ongeveer 10.000 hectare zal voorfinancieren waarbij ook de oogst als onderpand zal dienen. 

In elke polder wordt een coöperatie opgericht die mede-verantwoordelijk zal zijn voor de aflossingen. Zowel de inputvoorziening als afzet van de leden zal via de coöperatie geschieden.

De boeren zullen een bijdrage leveren voor een op te zetten spaarfonds waarmee inputs en machines gekocht zullen worden.

Een professioneel administratiesysteem voor de coöperaties zal opgezet worden met ondersteuning van LVV en NOFA. In overleg met de bestaande schuldeisers zal ook bekeken worden hoe de boeren een verlichting te bieden.

Argwaan boeren

Van enkele kleine rijstboeren verneemt Dagblad Suriname, dat in de besturen van de in elke polder op te richten coöperaties 2 bestuursleden van de respectieve waterschapsbesturen zitting zullen nemen. In het corporatiebestuur hebben verder zitting 1 vertegenwoordiger van NOFA, 1 van LVV en 1 van het ministerie van ROS (Regionale Ontwikkeling en Sport). Rijstboeren zeggen dat het niet duidelijk is welke functies de 2 bestuursleden van de waterschappen zullen vervullen. 

Ook het feit dat de bestuursmeerderheid van de op te richten coöperaties door personen uit de “stad” (NOFA, LVV en ROS) zullen worden uitgemaakt, wekt argwaan bij de boeren.

Met betrekking tot de beschikbaarstelling van voorfinanciering vanuit NOVA vinden boeren dat met uitzondering van de lagere kredietrente, de voorwaarden om daarvoor in aanmerking te komen niet veel verschillen van die welke de commerciële banken hanteren. Zo is vereist dat grondpapieren worden overgelegd van het perceel. Veel boeren hebben hun grondpapieren nog niet in orde. Ze vinden dat de overheid hier prioriteit aan moet geven. Ook de procedures die doorlopen moeten worden om in aanmerking te komen voor een krediet bij NOVA vinden boeren te lang duren. Er zou in hun ogen gewerkt moeten worden aan kortere en minder omslachtige procedures.

IDB-project

Binnen de rijstsector loopt nu een USD 30 miljoen kostend project van de IDB (Inter-American Development Bank) gericht op duurzame landbouwproductiviteit. Het voornaamste onderdeel van dit project is de rehabilitatie en verbetering van de landbouw infrastructuur in Nickerie  Het gaat onder meer om sluizen en waterwerken die moeten garanderen dat er sprake is van efficiënt beheer van irrigatiewater ten behoeve van de rijstbouw in de verschillende polders. 

Het heractiveren danwel nieuw leven inblazen van de 12 verschillende waterschappen in Nickerie is een belangrijke voorwaarde van de IDB voor de voortgang van dit project. Als onderdeel van het IDB-project was er een bedrag van SRD 250.000 ter beschikking voor het voorbereiden en het houden van bestuursverkiezingen voor de 12 waterschapsbesturen. Dit traject van verkiezingen is enkele maanden geleden succesvol afgerond. De waterschappen in de verschillende polders zullen belast worden met het beheer en management van irrigatiewater in hun respectieve polders.

SS

Foto 

Tekst

LVV-minister Sewdien tijdens één van zijn bijeenkomsten met kleine rijstboeren recentelijk in Nickerie.

error: Kopiëren mag niet!