Toenemende criminaliteit dwingt winkels tot achter slot en grendel te gaan

Vroeger waren alle levensmiddelenwinkels voornamelijk in handen van Hindostanen en Chinezen, waarbij de producten vaak achter de balie werden bewaard. Dit werd gedaan om diefstal te voorkomen. De winkels richtten zich op de buurt en de winkelier kende alle klanten, waardoor er een buurtwinkel gemeenschap ontstond. Tegenwoordig zijn deze winkels zeldzaam geworden en worden ze vaak als nostalgisch beschouwd. Op Alliance kun je nog wel een ouderwetse buurtwinkel tegenkomen.

Door de jaren heen hebben deze winkels plaats moeten maken voor andere winkelvormen. Er vond ook een verschuiving plaats in het beheer van de winkels. Hindostanen zijn geleidelijk uit de markt gestapt, hoewel de precieze redenen hiervoor niet bekend zijn. Er wordt vermoed dat de nieuwe golf van Chinese winkeliers in grote aantallen de winkels in het begin huurden, terwijl de voormalige eigenaren mogelijk de lange werkuren niet aankonden.

Tegenwoordig zijn er grote en kleine supermarkten, waarvan ruim 99% in handen is van Chinezen die zich de afgelopen 20 jaar in het land hebben gevestigd. Deze winkels hanteren vaak een selfservice-model, waarbij klanten zelf hun producten uit de schappen kunnen halen.

Eerste supermarkten

De eerste supermarkten ontstonden in de Verenigde Staten in de jaren 1930. Het concept van de supermarkt, waar klanten verschillende producten onder één dak konden kopen, werd voor het eerst geïntroduceerd door de Amerikaanse ondernemers Michael J. Cullen en Clarence Saunders. In 1930 openden zij de eerste supermarkten in New York en Tennessee. Dit markeerde het begin van een nieuwe manier van winkelen en bood consumenten een grotere keuze en een efficiëntere winkelervaring. Het concept van de supermarkt verspreidde zich vervolgens snel over de hele wereld.

Winkeldiefstallen

De supermarkten zijn voorzien van veiligheidscamera’s (CCTV) om winkeldiefstal te voorkomen. Deze diefstallen leiden vaak tot confrontaties tussen de winkelier en de dief wanneer deze op heterdaad betrapt wordt. De diefstallen veroorzaken ook schade voor de winkeliers.

Het is echter onduidelijk hoeveel geld winkeliers exact verliezen door georganiseerde winkelcriminaliteit en of dit probleem aanzienlijk is toegenomen. De kwestie heeft de afgelopen jaren meer aandacht gekregen vanwege spraakmakende gevallen van winkeldiefstallen en overvallen die landelijke media-aandacht hebben gekregen.

We zien langzaamaan dat het winkellandschap weer evolueert naar het achter de balie plaatsen van producten of het vergrendelen ervan, om diefstal te voorkomen. Winkeliers hebben bij verschillende regeringen gevraagd om meer bescherming, maar dit is uitgebleven. Er zijn helaas gevallen geweest waarin winkeldiefstallen gepaard gingen met fysiek geweld, wat zelfs heeft geleid tot het overlijden van winkeliers.

Het toenemend gebruik van sloten en grendels voor kostbare producten, al dan niet achter de balie, is een teken van de groeiende criminaliteit die ons dwingt om de manier waarop we diensten verlenen in winkels te heroverwegen. Dit is een verschuiving terug naar de nostalgische tijd van vroeger.

error: Kopiëren mag niet!