Progressief Amerikaans congreslid verontschuldigt zich voor het noemen van Israël ‘racistische staat’

Pramila Jayapal biedt haar excuses aan nadat ze zei ‘we hebben gevochten om duidelijk te maken dat Israël een racistische staat is’ tijdens het Netroots Nation-evenement. De voorzitter van de Amerikaanse Congressional Progressive Caucus verontschuldigde zich voor het feit dat ze Israël een ‘racistische staat’ noemde.

“Ik bied mijn excuses aan aan degenen die ik heb gekwetst met mijn woorden”, zei Pramila Jayapal van de staat Washington zondag in een verklaring.

De dag ervoor, op Netroots Nation, een progressief evenement in Chicago, sprak Jayapal een groep pro-Palestijnse demonstranten toe.

Ze zei: “Als iemand die op straat is geweest en aan veel demonstraties heeft deelgenomen, denk ik dat ik wil dat je weet dat we hebben gevochten om duidelijk te maken dat Israël een racistische staat is.”

Jayapal zei ook dat “het Palestijnse volk zelfbeschikking en autonomie verdient” en dat “de droom van een tweestatenoplossing ons ontglipt”.

Republikeinse en pro-Israëlische groeperingen grepen de commentaren aan. Voorafgaand aan een week waarin de president van Israël, Isaac Herzog, het Congres zal toespreken, berispten de leiders van het Democratische Huis ook Jayapal.

“Israël is geen racistische staat”, aldus een verklaring van de leiders, wijzend op de “unieke speciale relatie” tussen de VS en Israël.

Democratische leiders zeiden ook dat ze “het bestaansrecht van Israël als thuisland voor het Joodse volk krachtig steunen”, terwijl ze “vastbesloten blijven voor een robuuste tweestatenoplossing waarin Israël en het Palestijnse volk in vrede en welvaart naast elkaar kunnen leven”.

In haar eigen verklaring voorafging Jayapal haar excuses door te zeggen dat ze had geprobeerd “een gespannen situatie onschadelijk te maken … waarin medeleden van het Congres werden geprotesteerd”.

“Woorden doen ertoe en daarom is het belangrijk dat ik mijn verklaring verduidelijk”, zei ze. “Ik geloof niet dat het idee van Israël als natie racistisch is.

“Ik geloof echter dat de extreemrechtse regering van [Benjamin] Netanyahu [in Israël] zich heeft beziggehouden met discriminerend en ronduit racistisch beleid en dat er extreme racisten zijn die dat beleid sturen binnen de leiding van de huidige regering.”

Extreemrechtse leden van de Israëlische regering zijn onder meer Bezalel Smotrich, die zichzelf heeft beschreven als een “fascistische homofoob” en nu minister van Financiën is, en Itamar Ben-Gvir, leider van de Jewish Power Party en minister van Nationale Veiligheid. Eerder deze maand veroordeelde de VN Israël voor het gebruik van buitensporig geweld bij militaire invallen in Jenin, op de Westelijke Jordaanoever.

Jayapal zei: “Ik geloof dat het de plicht is van ons allemaal die ernaar streven om van onze wereld een meer rechtvaardige en rechtvaardige plek te maken, om dit beleid en de rol van deze huidige Netanyahu-regering bij het bevorderen ervan aan de kaak te stellen en te veroordelen.”

Punchbowl News kreeg een conceptverklaring van een groep Huisdemocraten die “diepe bezorgdheid” uitten over de opmerkingen van Jayapal in Chicago, maar zeiden dat ze haar intrekking op prijs stelden.

Jayapal bedankte voor haar terugtrekking uit J Street, een pro-Israëlische democratische groep. Netanyahu’s extreemrechtse coalitie verdiept de bezetting en brengt onnoemelijke schade toe aan de Israëlische democratie. Om echt een veilige, rechtvaardige, vreedzame toekomst voor Israëli’s en Palestijnen te ondersteunen, moeten de VS zich verzetten tegen discriminerende en destructieve beleidsmaatregelen.”

error: Kopiëren mag niet!