Poetin zegt dat Rusland desnoods clusterbommen in Oekraïne zal gebruiken

President Vladimir Poetin zei dat Rusland een “voldoende voorraad” clusterbommen had en zich het recht voorbehield om ze te gebruiken als dergelijke munitie, waarvan hij zei dat hij het gebruik ervan als een misdaad beschouwde, werd ingezet tegen Russische troepen in Oekraïne.

Oekraïne zei donderdag dat het clusterbommen heeft ontvangen van de Verenigde Staten, de grootste militaire financier, die zegt dat de munitie nodig is om de tekorten aan granaten te compenseren waarmee de strijdkrachten van Kiev worden geconfronteerd op een moment dat ze een tegenoffensief opzetten.

Clustermunitie is in meer dan 100 landen verboden omdat ze doorgaans grote aantallen kleinere bommen afgeven die lukraak over een groot gebied kunnen doden. Sommige ontploffen onvermijdelijk niet en kunnen tientallen jaren een gevaar vormen, vooral voor kinderen.

Kiev heeft gezegd dat het clusterbommen zal gebruiken om concentraties van vijandige soldaten te verjagen wanneer het zijn eigen grondgebied probeert terug te nemen, maar het zal ze niet gebruiken op Russisch grondgebied.

Poetin zei tegen de staatstelevisie dat Moskou zo nodig in natura zou reageren.

“Ik wil opmerken dat er in de Russische Federatie voldoende voorraad is van verschillende soorten clusterbommen. We hebben ze nog niet gebruikt. Maar als ze tegen ons worden gebruikt, behouden we ons natuurlijk het recht voor om wederzijdse actie te ondernemen.”

Poetin zei dat hij het gebruik van clusterbommen als een misdaad beschouwde en dat Rusland ze tot nu toe niet zelf had hoeven gebruiken, ondanks zijn eigen munitieproblemen in het verleden.

Human Rights Watch zegt dat zowel Moskou als Kiev clustermunitie hebben gebruikt. Rusland, Oekraïne en de VS hebben het Verdrag inzake clustermunitie niet ondertekend, dat de productie, opslag, gebruik en overdracht van wapens verbiedt.

Poetin vertelde ook aan de staatstelevisie dat hij er niets verkeerds in zag dat Russische specialisten buitgemaakte westerse militaire uitrusting en raketten onderzochten, zoals de Storm Shadow-raketten die Groot-Brittannië aan Oekraïne leverde, om te zien of er iets bruikbaars was dat in Ruslands eigen militaire hardware kon worden gebruikt.

error: Kopiëren mag niet!