Dinofello Noerjaredja: “Dit is mijn passie, dit is wat ik wil doen”

Dinofello Noerjaredja is een jonge ondernemer van 26 jaar die warme vis verkoopt en is afkomstig uit het district Saramacca. In een gesprek met Dagblad Suriname vertelt Noerjaredja, hoe hij begonnen is met ondernemen. 

Hoe het allemaal begon…

“Ik was 19 jaar toen ik begon met het verkopen van chips op de markt van Boskamp. Daarna was ik overgestapt naar het verkopen van rauwe vis, zoals jarabaka, bang bang en koebi. Niet lang daarna was ik daarmee gestopt, want er kwamen geen mensen naar Boskamp om vis te kopen. Daarna draaide ik een Su Live Betting winkel voor 2 jaren, maar helaas moest ik door Covid opgeven. Ik zat zonder inkomen en toen heb ik mijn vader gezegd, dat ik warme vis wilde verkopen. Ik ben ongeveer een jaar bezig met het verkopen van warme vis. Maar, ik heb 5 maanden geleden een boost gekregen, nadat een video van mij viraal ging op Facebook dankzij ‘The woman next door’.”

Noerjaredja geeft aan, dat hij dit werk best als zwaar en vermoeiend ervaart, want de afstand van Boskamp naar de stad is ver. “We moeten heel vroeg opstaan en we verkopen soms tot laat. Maar het is iets waarvan ik hou. Dit is mijn passie, dit is wat ik wil doen.” 

Het proces van warme vis maken

Het proces van warme vis maken begint bij vis vangen, zegt de ondernemer. Dit wordt gedaan door zijn vader en werknemers. “We zijn al jaren geregistreerd bij KKF (Kamer van Koophandel en Fabrieken)  onder de naam ‘Vis bedrijf Noerja’. Daarna moet het schoon gemaakt worden en de verwerking doen wij zelf. Zo vers mogelijk. Daarna wordt het netjes en schoon gewassen en in de oven gezet voor 6-8 uren door mijn vader. En dan wordt het warme vis. Kort daarna laden we het in de auto en dan vertrek ik elke zaterdag vroeg in de ochtend om het te verkopen op de Saoenah markt. En als ik nog over heb probeer ik alles te verkopen. Ik adverteer het op mijn Facebook pagina onder de naam ‘Noerjaredja Dino’.”

“Het gaat heel goed met de verkoop”

Noerjaredja geeft aan, dat zijn ouders en zijn vriendin zijn grootste steun zijn. “Mijn ouders verwerken het. En mijn vriendin en ik verkopen het. Elke zaterdag verkoop ik op de Saoenah markt van 08.30 uur tot 14.00 uur. Ik lever ook voor winkels en wederverkopers. En ook voor een kippencentrum. Het gaat heel goed met de verkoop. Ik ben dik tevreden met het resultaat tot zover. We zijn elke keer uitverkocht. Ik denk dat het komt, doordat mensen minder willen uitgeven aan uit eten gaan, omdat het een dure tijd is geworden, ze willen meer zelf koken. Of omdat ik het elke keer vers maakt”, zegt de ondernemer. 

“Doe iets waarvan je houdt”

Tot zover heeft Noerjaredja met heel wat obstakels te maken gehad, zijn buitenboordmachine ging bijvoorbeeld kapot. Ook heeft hij een keer een aanrijding gemaakt. En is ook een keer ontruimd geworden door de Bestuuropzichter (BO) van Lelydorp. “Wat mij motiveert om verder te gaan, is dat we gekomen zijn van niets, we hadden het vroeger niet zo breed. En ik wil dat niet voor mijn kinderen later. Ik heb mijn HAVO-diploma ook behaald. Aan de mensen die succes willen boeken, wil ik zeggen, doe iets waarvan je houdt. Het maakt niet uit of het een onderneming is of werk. Maar, doe iets waarvan je houdt. Iets waarvan je wakker wordt en je baalt niet ervan. Er zijn genoeg manieren om aan geld te komen op een eerlijke manier”, aldus de ondernemer.

SK

error: Kopiëren mag niet!