De premier van Irak over een historisch bezoek aan Syrië

Al Sudani, Al Assad bespreken vluchtelingenkwestie, westerse sancties
DAMASCUS
[Raq’s premier Mohammad Shia Al Sudani hield
gesprekken met de Syrische president Bashar Al Assad in Damascus gisteren tijdens de eerste reis in zijn soort naar het land sinds het 12 jaar durende conflict begon.
Al Assad ontving Al Sudani, die aan het hoofd stond van een hooggeplaatste delegatie, in het presidentieel paleis in Damascus.
De twee leiders bespraken de strijd tegen drugs, de terugkeer van Syrische vluchtelingen en de noodzaak om de westerse sancties tegen Syrië op te heffen. Ze spraken ook over de Israëlische aanvallen op het door oorlog verscheurde land en de watertekorten in de Eufraat die beide landen doorsnijden vanwege projecten in Turkije.


Irak en Syrië onderhouden al jaren nauwe betrekkingen, zelfs nadat veel Arabische landen hun ambassadeurs uit Damascus hebben teruggetrokken.
De Syrische president Bashar Al Assad verwelkomt gisteren de Iraakse premier Mohammed Shia Al Sudani in Damascus.
Het lidmaatschap van cus en Syrië van de 22 leden tellende Arabische Liga werd opgeschort vanwege het harde optreden tegen demonstranten in 2011.
Het kantoor van Al Sudani zei dat de gesprekken draaiden om manieren om de samenwerking op het gebied van handel, economie, transport, toerisme, klimaatverandering en terrorismebestrijding uit te breiden.

Veiligheidssamenwerking tegen extremistische groeperingen stond waarschijnlijk bovenaan de agenda van het tweedaagse bezoek. De twee landen hebben een gezamenlijke grens van 600 km lang. In juni 2014 riep Daesh de oprichting uit van een zelfbenoemd ‘kalifaat’ in uitgestrekte gebieden onder zijn controle in Irak en Syrië.

error: Kopiëren mag niet!