Crisis in de kosten van levensonderhoud en oorlog in Oekraïne hebben sinds 2020 165 miljoen mensen in de armoede geduwd
VERENIGDE NATIES, Verenigde Staten – De COVID-19-pandemie, de crisis in de kosten van levensonderhoud en de oorlog in Oekraïne hebben sinds 2020 165 miljoen mensen in de armoede geduwd, zeiden de Verenigde Naties donderdag, en riepen op tot een pauze in het terugbetalen van schulden voor ontwikkelingslanden .
Door deze schokken zullen tussen 2020 en het einde van 2023 75 miljoen mensen in extreme armoede vervallen, gedefinieerd als leven van minder dan $ 2,15 per dag – en 90 miljoen meer zullen onder de armoedegrens van $ 3,65 per dag vallen, volgens een studie gepubliceerd door het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties.
“De armsten lijden het meest en hun inkomen zal in 2023 naar verwachting onder het niveau van voor de pandemie blijven”, aldus het rapport.
“Landen die de afgelopen drie jaar in vangnetten konden investeren, hebben voorkomen dat een aanzienlijk aantal mensen in armoede vervallen”, zei UNDP-chef Achim Steiner in een verklaring. “In landen met hoge schulden is er een verband tussen hoge schulden, onvoldoende sociale uitgaven en een alarmerende stijging van de armoedecijfers.”
Het rapport riep op tot een “schuldarmoedepauze” in economisch worstelende landen “om de schuldaflossing om te buigen naar de financiering van sociale uitgaven en het tegengaan van de effecten van macro-economische schokken”.
“De oplossing ligt niet buiten het bereik van het multilaterale systeem”, aldus het rapport.
Volgens een ander VN-rapport dat woensdag is gepubliceerd, leven ongeveer 3,3 miljard mensen, bijna de helft van de mensheid, in landen die meer uitgeven aan het betalen van rente op schulden dan aan onderwijs en gezondheid.
En ontwikkelingslanden betalen, ondanks lagere schulden, meer rente, deels vanwege hogere tarieven.
Volgens het rapport zouden de jaarlijkse kosten om de 165 miljoen nieuwe armen uit de armoede te halen, in 2022 meer dan 14 miljard dollar bedragen, of 0,009 procent van de wereldwijde productie en iets minder dan 4 procent van de totale buitenlandse overheidsschuld voor ontwikkelingslanden. economieën.
Als de inkomensverliezen onder de toch al armen voorafgaand aan de schokken ook worden meegerekend, zouden de mitigatiekosten zo’n 107 miljard dollar bedragen, of 0,065 procent van het wereldwijde bbp en ongeveer een vierde van de totale externe overheidsschuld, schatten de auteurs van het rapport.
“Het niet herstructureren van de staatsschulden van ontwikkelingslanden kost mensenlevens”, zei Steiner. “We hebben nieuwe mechanismen nodig om te anticiperen op schokken en deze op te vangen, en om de financiële architectuur te laten werken voor de meest kwetsbaren.”
Eerder deze week hekelde secretaris-generaal Antonio Guterres, die heeft aangedrongen op een hervorming van de internationale financiële instellingen, “ons verouderde mondiale financiële systeem, dat de koloniale machtsdynamiek weerspiegelt van het tijdperk waarin het werd gecreëerd”.