Saoedische boerderij geconfronteerd met een terugslag

Op boerderijen in het westen van Arizona wordt alfalfa verbouwd, een gewas dat veel water nodig heeft.

Sommige van deze boerderijen zijn eigendom van buitenlandse bedrijven en verschepen de oogst naar Saoedi-Arabië, waar het verboden is om dit gewas te telen vanwege het hoge waterverbruik. Dit heeft geleid tot controverse en de wetgevers in Arizona overwegen een verbod op buitenlandse boerderijen.

Het water wordt uit de grond gepompt, wat eigendom is van de staat Arizona en effectief geëxporteerd wordt naar Saoedi-Arabië. Een van de bedrijven, Fondomonte, is eigendom van een groot zuivelbedrijf in Saoedi-Arabië en heeft grote stukken land in Arizona gekocht waar geen regelgeving is over waterwinning.

Dit brengt uitdagingen met zich mee voor de staat, aangezien klimaatverandering droogte veroorzaakt en de watervoorziening van Arizona beperkt wordt door het lage Colorado River-systeem. Er is bezorgdheid dat het water van Arizona wordt weggegeven aan buitenlandse bedrijven.

Voor sommigen roept de vraag op hoe dit heeft kunnen gebeuren. Fondomonte heeft geweigerd om een verklaring af te leggen of een interview te geven, maar wat zij doen is niet illegaal. Ze huren land van de staat voor een lage prijs en kunnen onbeperkt grondwater oppompen.

Dit heeft geleid tot kritiek van overheidsfunctionarissen en is een punt van zorg geworden.

Er zijn ook klachten dat het watergebruik van de buitenlandse boerderijen leidt tot watertekorten bij de lokale boeren. Dit heeft geresulteerd in grote bezorgdheid over het waterbeheer en de toekomstige watervoorraden in Arizona.

error: Kopiëren mag niet!