OEKRAÏNERussische invasie: Situatierapport dag 509DOOR PHIL BAINBRIDGE

Er werden twee explosies gemeld op de vitale brug over de Straat van Kerch die de door Rusland gecontroleerde Krim met het vasteland verbindt, waarbij twee mensen om het leven kwamen en de weg splitste en naar één kant overhing.

De Russische satelietmedia hebben de schuld gegeven aan de Oekraïense “speciale troepen” die onbemande zeedrones besturen, maar sommigen in Kiev speculeren dat de aanval mogelijk in Moskou was gepland om het aflopen van de Zwarte Zee-graanovereenkomst, die maandag afloopt, te rechtvaardigen. Het Kremlin heeft gedreigd zich terug te trekken uit de deal, tenzij “obstakels voor de export van Russisch voedsel en kunstmest” worden weggenomen.

De Russische president Vladimir Poetin zegt dat hij het gebruik van clustermunitie als crimineel beschouwt, maar dat hij ze in een “wederzijdse actie” kan inzetten als Oekraïne ze tegen Russische troepen gebruikt. Niether Rusland, Oekraïne of de VS hebben de VN-conventie ondertekend die het gebruik ervan verbiedt en Human Rights Watch gelooft dat beide partijen ze al hebben gebruikt.

error: Kopiëren mag niet!