Volgens de directrice van NKC Instituut, Nancy Nathoenie, zou er meer aandacht moeten komen voor activiteiten en voorlichting over het Syndroom van Down. Dit liet ze weten in een eerder interview met Dagblad Suriname. Op dit moment zijn er 16 kinderen met het Syndroom van Down aanwezig op het NKC Instituut.
Qua leerprestaties, maken deze kinderen niet echt repetities. “Theoretisch gezien lukt het niet echt bij hen, maar praktisch gezien doen ze het wel redelijk goed. Als je praktisch met hen bezig bent, kunnen ze alles heel goed. Je kunt hen opdrachten geven, zoals het herkennen van vormen, begrippen en zintuigen”, aldus Nathoenie.
Wat is Downsyndroom?
Downsyndroom, ook bekend als trisomie 21, is een genetische aandoening die optreedt wanneer een individu een volledige of gedeeltelijke extra kopie heeft van chromosoom 21. Dit extra genetisch materiaal verandert de ontwikkeling en werking van het lichaam en de hersenen. Downsyndroom is de meest voorkomende chromosomale aandoening en veroorzaakt doorgaans verstandelijke beperkingen, kenmerkende gezichtskenmerken en bepaalde gezondheidsproblemen zoals hartafwijkingen, gehoorverlies en schildklieraandoeningen.
De exacte impact van het Downsyndroom kan echter sterk variëren van persoon tot persoon. Met de juiste medische zorg, educatieve ondersteuning en integratie in de gemeenschap kunnen mensen met het Downsyndroom een vervuld leven leiden.
Downsyndroom droomhuwelijk.
De Indiase expat Vignesh Krishnaswamy, 28, trouwde met Ananya Sawant, 21, met dezelfde aandoening. Het was een hartverwarmende verbintenis van twee mensen met het syndroom van Down.
On 5 July in Pune, Vignesh Krishnaswamy and Ananya Sawant, both persons with Down syndrome, got married with two lovely rituals in the Tamilian and Maharashtrian cultures. This is the #inclusivity our society needs.#Downsyndrome #wedding #Monsoonwedding #breakingstereotypes pic.twitter.com/TQrKVR7T9L
— The Better India (@thebetterindia) July 13, 2023
Tijdens hun huwelijk werden gedurende drie dagen uitgebreide Tamil- en Maharashtrische ceremonies gehouden volgens de regionale gebruiken van respectievelijk de bruidegom en de bruid.
Vignesh, die sinds zijn derde in Dubai is opgegroeid, werkt bij de receptie van een vijfsterren strandresort in Palm Jumeirah. Als product van Al Noor Training Centre for Persons with Determination in Dubai, had hij eerder gewerkt met twee multinationale bedrijven die gespecialiseerd zijn in IT en logistiek. Ananya is assistent-lerares op een speciale school die wordt gerund door haar moeder in Pune, Maharashtra.
Vignesh’s vader TK Viswanathan legde uit hoe hun sprookjeshuwelijk plaatsvond en zei dat beide families er bijna een jaar aan hadden gewerkt. “We waren op zoek naar een metgezel voor Vignesh in een aantal gemeenschappelijke forums voor speciale kinderen. Mijn dochter Janani, die geneeskunde studeert in Engeland werd toen gecontacteerd door de moeder van Ananya. Daarna nam de familie van Ananya, waaronder haar ouders Tejaswita en Girish en zus Ashni, de zaak verder.
Vervolgens namen Vignesh en Ananya contact op via de telefoon en WhatsApp. Het stel kon zo goed met elkaar opschieten, dat Ananya zelfs een certificaat cursus front office management volgde toen ze hoorde dat Vignesh een vergelijkbare kwalificatie had. “Ze heeft in de VS en Europa gewoond voordat ze zo’n 10 jaar geleden naar India verhuisde en ze heeft een aantal certificaten behaald in verschillende cursussen. We zullen haar nu naar de VAE halen en haar helpen een baan naar keuze te vinden”, zegt Viswanathan, die als CFO in een privébedrijf werkt.
Om Ananya te helpen zich aan te passen aan haar toekomstige verblijf in Dubai, regelden de families zelfs haar bezoek aan de VAE in maart. “Ze was opgewonden. Ze hield vooral van de waterpretparken’, zegt Veena, de moeder van Vignesh.
Viswanathan zei dat zijn familie dankbaar was voor de faciliteiten en ondersteuning die werden geboden aan personen van vastberadenheid in Dubai. “Alleen omdat Vignesh opgroeide in zo’n inclusieve omgeving in Dubai, hebben we hem bijna als een normaal mens kunnen opvoeden. We hebben hem verschillende therapieën en ondersteunend onderwijs kunnen geven. Hij heeft een PoD-kaart die hem speciale voorzieningen biedt. We hopen hetzelfde te krijgen voor Ananya.”