JusPol minister Amoksi: “Eis IMF voor openbaarmaking vermogens hoge publieke functionarissen tegen wetgeving”

De eis van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor openbaarmaking van vermogens van hoge publieke functionarissen, zoals regeringsleden, Assembleeleden en leden van de rechterlijke macht is in strijd met de Surinaamse wetgeving. Dit zegt Justitie-minister Kenneth Amoksi. 

De eis van het IMF is onderdeel van de “prior actions” waar de Surinaamse regering uiterlijk september aanstaande moet voldoen in het kader van de eerstvolgende kwartaal evaluatie van het IMF over de voortgang van het lopend economisch hervormingsprogramma. 

Minister Amoksi zegt, dat de regering zich ervoor inzet om binnen het IMF-raamwerk te opereren en dat er alles aan gedaan zal worden om in september een positief “review” te behalen. Aan het IMF zal wel kenbaar worden gemaakt dat haar eis tegen de wetgeving is.

Onderdeel van de overeenkomst met IMF over het economisch programma voor herstel en hervorming van de economie, behelst niet alleen het treffen economische maatregelen, maar ook maatregelen op het gebied van goed bestuur. Anti-corruptie maatregelen is onderdeel daarvan. Voor de eerstvolgende kwartaal evaluatie in september staat op de lijst van “prior actions” voor de regering onder andere het slaan van een uitvoeringsbesluit (Staatsbesluit)  in kader van de Anti-Corruptiewet die erin voorziet dat vermogens en bezittingen van hoge publieke functionarissen openbaar worden gemaakt.

Anti-Corruptiewet 2017

In de Anti-Corruptiewet van 2017 wordt niet gesproken over openbaarmaking van vermogens en bezittingen van hoge publieke functionarissen. In de wet (Artikel 9) is wel geregeld, dat hoge publieke functionarissen zoals regeringsleden, Assembleeleden en leden van het rechterlijke macht een verklaring van hun “persoonlijk inkomen en vermogen, met vermelding van de bronnen daarvan, en voor zover van toepassing, van de nominale waarde van deelnemingen en belangen in rechtspersonen  en aan rechtspersonen geleverde zaken, bij de notaris in bewaring te geven..” volgens een bij Staatsbesluit vast te stellen standaardformulier. 

In artikel 9 van de Anti-Corruptiewet wordt voorts naast regeringsleden en leden van de wettelijke macht en de rechterlijke macht een opsomming gegeven van categoriën van publieke functionarissen die verplicht zijn hun inkomen en vermogen bij de notaris te verklaren. De Ant-Corruptie Commissie registreert op haar beurt de aan haar verstrekte ontvangstbewijzen van de bij de notaris in bewaring gegeven verklaringen. Nergens in de Anti-Coruptiewet wordt er gesproken over openbaarmaking. Het IMF eist dat wel. Dat moet via een Staatsbesluit worden geregeld, en wel uiterlijk eind september.

Brief aan IMF

President Chandrikapersad Santokhi heeft over deze kwestie op 13 juli van gedachten gewisseld met de Anti-Corruptie Commissie. Minister Kenneth Amoksi is deelgenoot geweest van het overleg. De JusPol- minister zegt dat Suriname zich ervoor inzet om binnen het raamwerk van het IMF te opereren.

Hij laat doorschemeren dat er twee weken zijn uitgetrokken om te werken aan een concept staatsbesluit. “Behalve het Staatsbesluit om zaken in place te brengen, zullen we ook een brief richten aan het IMF om aan te geven dat hun eis tegen de nationale wetgeving is.” De bewindsman merkt op dat Suriname een volwaardige partner is van de monetaire instelling en er alles aan doet om de targets te halen. “Echter is het ook van belang om rekening te houden met de nationale wetgeving”, aldus de minister.

SS

error: Kopiëren mag niet!