Julio Bhikharie: “Naar schatting 40.000-45.000 GLO kinderen hebben behoefte aan schoolvoeding”

Geluiden hebben de redactie van Dagblad Suriname bereikt, dat er nog heel wat kinderen zijn die elke dag naar school gaan zonder een broodje in hun tas. Voor sommige gezinnen kan het kopen van brood een luxe zijn die ze zich simpelweg niet kunnen veroorloven. Een tekort aan voeding kan ernstige gevolgen hebben voor de fysieke gezondheid van een kind. Het kan ervoor zorgen dat hun energielevels dalen, wat invloed heeft op hun concentratievermogen en academische prestaties. Daarnaast kan het zorgen voor een verzwakt immuunsysteem, waardoor ze vatbaarder worden voor ziektes en infecties.

Het is echter niet alleen de fysieke gezondheid die wordt beïnvloed, maar ook de emotionele en mentale gezondheid van een kind. Wanneer een kind zichzelf vergelijkt met klasgenoten die wel voldoende voeding hebben, kan dit leiden tot gevoelens van schaamte, isolatie en een verminderd gevoel van eigenwaarde. Dit kan op de lange termijn ook leiden tot psychologische problemen. 

Het is daarom cruciaal dat er maatschappelijke aandacht wordt besteed aan dit probleem en dat er actie wordt ondernomen om ervoor te zorgen dat alle kinderen voldoende voeding krijgen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door het implementeren van programma’s die gratis of tegen gereduceerde prijzen voeding bieden op scholen. In Suriname is dit jaar een aanvang gemaakt met het School Brodenproject. Dit is een een initiatief van first lady Mellisa Santokhi-Seenacherry, samen met de overheid en wordt uitgevoerd door Breadelicious N.V. 

Het School Brodenproject 2023 fase 2 is op 4 juli van start gegaan. Julio Bhikharie van Breadelicious N.V. zegt in een reactie tegenover Dagblad Suriname, dat er besloten is om dit project te continueren vanwege de grote vraag van de scholen en ouders. En vanuit de regeringsvisie om elk kind goed onderwijs te kunnen laten genieten, in de zin dat ze niet met een lege maag op school zitten. 

Dit project wordt vanuit de regering gefinancierd en zal tot eind van dit schooljaar duren. Volgens Bhikharie worden op dit moment zaken voorbereid om het project ook het komend schooljaar vanaf oktober voort te zetten. Elk geregistreerd kind door de schoolleiding wordt dagelijks voorzien van een vers broodje en verse surinaamse sap (zonder toevoegingen) en melk (afwisselend). 

Aan Bhikharie werd gevraagd hoe groot de behoefte aan schoolvoeding is. Hierop zegt hij, dat Fase 1 met 4.500 leerlingen is gestart. “Fase 2 rond 7.500 leerlingen, doch is nu al bekend dat de vraag vele malen groter is. Vandaar dat ook is aangegeven aan alle scholen en diens leiding om tijdig het Instituut van de First Lady te informeren. We hebben op dit moment geschat dat rond de 40-45 duizend GLO kinderen behoeftig zijn.”

Op de vraag wat er verder na dit project zal gebeuren, zegt Bhikharie dat hij hoopt dat dit project, gezien de vraag, een blijvende karakter zal krijgen. Dit, afhankelijk van het budget van de regering en sociaal beleid. Los van de leerlingen is het project bevorderend voor lokaal ondernemerschap daar meerdere broodbakkerijen en andere lokale leveranciers betrokken zijn hierbij, zegt Bhikharie. 

SK

error: Kopiëren mag niet!