Het Europees Parlement wordt wakker met het feit dat de betrekkingen met Latijns-Amerika maar beter de hoogste prioriteit kunnen krijgen

(Opinie) Meerdere leden van het Europees Parlement pleiten voor een nadruk op Latijns-Amerika en het Caribisch gebied in het buitenlands beleid van de EU, na een periode waarin de regio geen topprioriteit was.

Een top tussen de EU en de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten (CELAC) is gepland voor 17-18 juli in Brussel, met als doel hun biregionale relaties nieuw leven in te blazen.

De voorzitter van de Euro-Latijns-Amerikaanse assemblee van het Europees Parlement benadrukt de waarde van partnerschappen voor het aanpakken van mondiale uitdagingen zoals ecologische transities of voedsel- en energiecrises.

De laatste bijeenkomst op hoog niveau tussen de regio’s vond plaats in 2015.

Sindsdien heeft er een verschuiving plaatsgevonden in het geopolitieke landschap, met bekende zorgen over de toenemende invloed van China in Latijns-Amerika als gevolg van investeringen in infrastructuur.

Sommige EP-leden waarschuwen echter voor een obsessie om te concurreren met China, en benadrukken de toegevoegde waarde die de betrekkingen tussen de EU en Latijns-Amerika kunnen bieden.

Ze bevelen aan zich te concentreren op het versterken van de autonomie van Latijns-Amerika en het gebruik van hun complementaire eigenschappen in plaats van het bevorderen van afhankelijkheid.

Recente politieke verschuivingen in Latijns-Amerika in de richting van meer progressieve regeringen wijzen op mogelijke afstemming op EU-agenda’s op het gebied van sociale bescherming en klimaatverandering.

Ongeacht de regeringen dringen de EP-leden aan op het aangaan van stabiele en duurzame betrekkingen tussen de regio’s.

Er zijn gemengde voorstellen om de toegenomen armoedecijfers na Covid-19 aan te pakken, van het stimuleren van de belastinginning voor de herverdeling van rijkdom tot het stimuleren van handel en investeringen in banenscheppende sectoren.

Temidden van deze overwegingen zouden het Spaanse EU-voorzitterschap en de aanstaande verkiezingen een cruciale rol kunnen spelen in de toekomst van de betrekkingen tussen de EU en Latijns-Amerika.

error: Kopiëren mag niet!