Raakt u in het dagelijks leven vaak overspannen en weet jij niet hoe om te gaan met deze spanningen? Dan zit je wellicht met een burn-out. Burn-out is een staat van fysieke, emotionele en mentale uitputting veroorzaakt door langdurige stress, wat vaak gerelateerd wordt aan werk of zorgtaken. Je hebt geen grip op je situatie en het lukt je niet meer om je dagelijkse bezigheden uit te voeren. Simpel gezegd bent je dus letterlijk opgebrand.
Hoe herken je een burn-out?
Een burn-out is niet altijd makkelijk te herkennen. “Ach het is slechts vermoeidheid” of “Het is een periodieke inspanning, ik neem daarna een vakantie of break” zijn vaak uitdrukkingen van mensen met een burn-out. Een burn-out herken je door minimaal drie spanningsklachten die fysiek maar ook psychisch voorkomen. Moeheid, slaapstoornis, irritatie, angst, piekeren en het hebben van verdrietige buien zijn vormen van fysieke spanningsklachten.
Op het psychisch vlak kan men geheugen- en aandachtsproblemen ervaren. Het gevoel van machteloosheid is een van de factoren van een burn-out. Je piekert over een situatie, maar ziet het licht door de tunnel niet. Als laatst is een burn-out te herkennen als mem niet in staat is de dagelijkse werkzaamheden optimaal te verrichten. Je hebt plotseling veel (ziekte)verlof aan het werk, het maken van huiswerk en het volgen van lessen op school lopen achter. Je mist je inspiratie voor je eigen werkzaamheden.
Wat kan je doen om een burn-out tegen te gaan?
Allereerst moet je de situatie waarin jij verkeert, accepteren. Wees niet bang om het te erkennen en hulp te vragen aan anderen. Praat met vrienden, familie, collega’s of professionele hulpverleners over je situatie. Dat kan voor verlichting zorgen. We zitten soms in dezelfde zee, het kan zijn dat de inzichten van anderen jouw perspectieven kunnen veranderen. Wees dus vooral niet te hard op jezelf.
Rust is ook belangrijk. Elk mens heeft dagelijks minstens zes uren aan slaaptijd nodig. Bespreek je situatie met je dokter en werkgever en stel realistische doelstellingen voor jezelf. Werken naar perfectie toe moet ambitieus blijven, niet overspannen. Geef jezelf ook een schouderklopje. Misschien heb jij de doelen die jij voor ogen had nog net niet bereikt, maar wees vooral tevreden met je reeds behaalde vooruitgang.
Als de symptomen van een burn-out aanhouden is het best een professionele hulpverlener te raadplegen, zoals een psycholoog of coach. Als student kan je ook navragen als de opleiding over een studentendecaan beschikt die je in zo een situatie kan begeleiden.
SD