De gepantserde vloot van Oekraïne overtreft naar verluidt voor het eerst die van Rusland

Volgens recente schattingen van militaire gegevens heeft Oekraïne naar verluidt meer operationele tanks dan Rusland.

Een recent Bloomberg-rapport, dat gegevens verzamelde uit verschillende bronnen voor militaire studies, schatte dat Oekraïne momenteel ongeveer 1.500 tanks in gebruik heeft, terwijl Rusland er ongeveer 1.400 heeft.

Uit een beoordeling van het International Institute for Strategic Studies bleek dat toen de oorlog in februari 2022 begon, Rusland 3.417 tanks beschikbaar had en Oekraïne 987.

Sindsdien is de Oekraïense gepantserde vloot alleen maar gegroeid, terwijl de Russische aanzienlijke verliezen heeft geleden.

Ondanks verliezen wordt de groei van Oekraïne toegeschreven aan het ontvangen van tanks van bondgenoten en het veroveren van enkele van het slagveld.

Het aantal Russische tanks is aanzienlijk afgenomen, met naar verluidt meer dan 2.000 tanks die verloren zijn gegaan in het conflict.

Experts noemen strategische fouten en onvoldoende training als redenen voor dit forse verlies.

Dit numerieke voordeel in tanks is echter geen garantie voor de overwinning voor Oekraïne.

Zoals uitgelegd door risicoanalist Nelson Ricardo Fernandes Silva, zou de afwezigheid van superioriteit in de lucht het tankoverschot minder impact kunnen geven.

Deze realiteit werd gezien in de oorlog in Irak, waar de Amerikaanse luchtmacht ondanks zijn aantal Iraakse bepantsering decimeerde.

In een stap naar het bereiken van superioriteit in de lucht, is Oekraïne begonnen met het ontvangen van MiG-29 straaljagers uit de NAVO-landen Polen en Slowakije, met training op Amerikaans

error: Kopiëren mag niet!