Wetenschappers geloven dat in de jaren vijftig een nieuw tijdperk is begonnen

DOOR NINIAN CARTER

Een team van wetenschappers is van mening dat er een nieuw tijdperk moet worden toegevoegd aan de geologische tijdschaal vanaf de jaren 1950 – het Antropoceen genoemd – vanwege de enorme impact van de mensheid op de aarde.

Een team van wetenschappers denkt dat er vanaf de jaren vijftig een nieuw tijdperk moet worden toegevoegd aan de geologische tijdschaal.

Het voorgestelde tijdperk, het Antropoceen genoemd (van het Grieks voor “mens” en “nieuw”), begon tussen 1950 en 1954 toen mensen de wereld begonnen te beïnvloeden door fossiele brandstoffen te verbranden, kernwapens tot ontploffing te brengen en kunstmest en kunststoffen in het milieu te dumpen.

Een belangrijke indicator van deze acties kan worden gemeten bij Crawford Lake, in de buurt van Toronto in Canada, waar de jaarlijkse effecten van menselijke activiteit op de bodem, de atmosfeer en de biologie bewaard blijven in de sedimentlagen.

Wetenschappers proberen een specifieke startdatum van het Antropoceen te bepalen door plutoniumniveaus op de bodem van het meer te meten.

error: Kopiëren mag niet!