Hollywoodacteurs staken

DOOR DUNCAN MIL

Hollywood-acteurs hebben zich aangesloten bij een staking van scenarioschrijvers tijdens de grootste sluiting in de industrie in 63 jaar, en eisen een eerlijkere verdeling van de winst en bescherming tegen kunstmatige intelligentie (AI).

De dubbele stakingen zullen bijdragen aan de economische schade van de staking van de schrijvers die op 2 mei begon, en een nieuwe klap toebrengen aan de Amerikaanse film- en televisiebusiness van $ 134 miljard. Hollywood heeft sinds 1960 niet meer met twee gelijktijdige stakingen te maken gehad

Zowel SAG-AFTRA (Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists) – de acteursvakbond van Hollywood, die 160.000 film- en televisieacteurs vertegenwoordigt – en de Writers Guild of America (WGA) eisen verhogingen van het basissalaris en de restanten van streaming televisie, plus de verzekering dat AI hun werk niet zal vervangen.

De staking van ongeveer 11.500 WGA-leden heeft ertoe geleid dat talkshows op de late avond eindeloos worden herhaald, de meeste tv-producties zijn verstoord en het werk aan films met een groot budget is stopgezet.

Beide vakbonden hebben een geschil met de Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP). Fran Drescher, voormalig ster van The Nanny en de president van SAG-AFTRA, zei dat AMPTP’s reacties op de zorgen van de acteurs “beledigend en respectloos” waren.

“Wij zijn hier de dupe”, zei Drescher donderdag op een persconferentie. “We worden het slachtoffer van een zeer hebzuchtige entiteit.”

Hollywood-studio’s hebben hun aandelenkoersen zien dalen en hun winstmarges zien krimpen doordat het aantal kijkers voor kabel- en netwerktelevisie en de kassa’s zijn ingestort als gevolg van de explosieve groei van streaming entertainment.

error: Kopiëren mag niet!