Het nieuwe “abnormaal”: deskundigen zijn het erover eens dat klimaatverandering droogtes en hittegolven in de toekomst zal intensiverenDoor : Matthew Rozsa

Drooglegging van het meer NevadaTy O’Neil/SOPA Images/LightRocket via Getty Images
Stel je een toekomst voor waarin een vijfde van de planeet regelmatig wordt blootgesteld aan kokende hittegolven en zinderende droogtes. Naast het ondraaglijke ongemak van de constante hitte, zullen mensen in die regio’s moeite hebben om te ademen. De lucht zal gevuld zijn met rook, zelfs als de enorme branden die de rook veroorzaken duizenden kilometers verderop beschavingen en wildernis vernietigen.

Tegen het einde van de 21e eeuw wordt voorspeld dat deze zogenaamde samengestelde droogte- en hittegolven (of CDHW-gebeurtenissen) ongeveer twee keer per jaar zullen plaatsvinden, elk ongeveer 25 dagen durend, van oostelijk Noord-Amerika en oostelijk Afrika tot Centraal-Azië, Centraal-Europa en de Amerikaans zuidwesten.

“Het is een ‘nieuw abnormaal’ en het speelt zich nu in realtime af – de gevolgen van klimaatverandering zijn voor ons in de vorm van ongekende, gevaarlijke extreme weersomstandigheden.”

Dat is het “high-end scenario” dat naar voren komt uit een nieuwe studie in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS. Zelfs als die worstcasesituatie niet gebeurt, concludeerden de wetenschappers van vijf vooraanstaande Amerikaanse universiteiten achter het onderzoek dat de recente reeks hittegolven, bosbranden en andere extreme weersomstandigheden nog maar het begin is. Tenzij de mensheid erkent dat deze rampen niet geheel “natuurlijk” zijn – en inderdaad worden veroorzaakt door menselijke invloed op het klimaat – en dienovereenkomstig handelt, staat de mensheid voor een toekomst van afschuwelijke hittegolven en het daaruit voortvloeiende “verhoogde risico voor de water-, energie- en voedselsectoren”. in kritieke geografische regio’s.”

Verwant

Zo ziet de wereld er over 100 jaar uit als we niets doen om de klimaatverandering te stoppen

Deze conclusie werd getrokken in een studie van adembenemende volledigheid. De wetenschappers putten uit een schat aan state-of-the-art simulaties, waaronder zowel historische als toekomstgerichte klimaatverandering. De bronnen van hun gegevens waren onder meer het Global Precipitation Climatology Centre, waar de onderzoekers de waargenomen dagelijkse neerslag tussen 1982 en 2019 bestudeerden; het Climate Prediction Center, waar ze de waargenomen dagelijkse maximale en minimale luchttemperatuurdatasets (binnen bepaalde parameters) voor elke dag bestudeerden; en het Coupled Model Intercomparison Project 6, waaruit ze putten om de geprojecteerde CDHW-gebeurteniskenmerken te kwantificeren op basis van drie potentiële emissieprognoses. De wetenschappers gebruikten zelfs informatie uit het meest recente rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change van de Verenigde Naties.

Van daaruit “gebruikte het team een nieuwe benadering om weerpatronen in die modellen te karakteriseren”, verklaarde studie co-auteur Dr. Michael E. Mann, een professor in aard- en milieuwetenschappen aan de Universiteit van Pennsylvania, in een e-mail aan Salon. De onderzoekers identificeerden “die weerregimes die tegelijkertijd worden geassocieerd met zowel extreme hitte als extreme droogte – die zeer gevaarlijke en schadelijke combinatie van weersomstandigheden.” Volgens collega-coauteur Dr. Ashok Mishra, een professor aan de Clemson University’s Department of Environmental Engineering and Earth’s Science, zal elk van deze uitkomsten leiden tot erbarmelijke omstandigheden voor miljarden mensen.

“Samengestelde droogte en hittegolven vormen een ernstige bedreiging voor sociaal-ecologische systemen, wat leidt tot grotere gevolgen – bijvoorbeeld bosbranden, mislukte oogsten en hittegerelateerde sterfgevallen – dan individuele extremen”, schreef Mishra aan Salon. Dat gezegd hebbende, de gevolgen zullen niet universeel zijn: veel zal afhangen van waar een persoon woont terwijl deze CDHW-gebeurtenissen plaatsvinden.

“De verschillen in het voorkomen en de ernst van CDHW tussen het zuidelijk en noordelijk halfrond benadrukken de noodzaak van op maat gemaakte aanpassings- en mitigatiestrategieën in verschillende delen van de wereld,” merkte Mishra op. “Deze bevindingen onderstrepen het belang van het ontwikkelen van alomvattend beleid en praktijken om de gevolgen van CDHW-gebeurtenissen te minimaliseren, kritieke sectoren zoals water, energie en voedsel te beschermen en de veerkracht te vergroten in het licht van toenemende risico’s in verband met klimaatverandering.”

Wil je meer gezondheids- en wetenschapsverhalen in je inbox? Abonneer u op de wekelijkse nieuwsbrief van Salon, The Vulgar Scientist.

“Samengestelde droogte en hittegolven (CDHW’s) vormen een ernstige bedreiging voor sociaal-ecologische systemen, wat leidt tot grotere gevolgen – bijvoorbeeld bosbranden, mislukte oogsten en hittegerelateerde sterfgevallen – dan individuele extremen.”

Mishra ging dieper in op deze gevaren en wees erop dat naarmate hittegolven en droogtes elkaar versterken, de samenleving op meerdere niveaus zal instorten. Zo zullen belangrijke veedieren zoals koeien, varkens, kippen en schapen massaal gaan sterven. Opbrengsten voor basisgewassen zoals tarwe, maïs, soja en rijst zullen afnemen, en om de planeet voldoende te voeden, zal de landbouwsector “veerkrachtige landbouwpraktijken moeten toepassen, zoals waterefficiënte irrigatiemethoden en hittetolerante gewasvariëteiten. “

Energie zal eveneens een negatieve invloed hebben, aangezien CDHW-gebeurtenissen elektriciteitsnetten kunnen belasten (aangezien massale koeling de capaciteiten van faciliteiten overbelast) en het beschikbare water voor effectieve waterkrachtopwekking kan verminderen. Inderdaad, water zal in het algemeen schaarser worden, aangezien “zowel droogte als hittegolven de verdampingssnelheid verhogen en de beschikbaarheid van water verminderen”.

Als gevolg hiervan merkte Mishra op dat “energieplanners en beleidsmakers rekening moeten houden met de veerkracht en het aanpassingsvermogen van de energie-infrastructuur om te kunnen voldoen aan de toegenomen vraag naar energie als gevolg van CDHW-evenementen.”

Bovendien wees Mishra erop dat burgerleiders “duurzame waterbeheerstrategieën moeten implementeren, inclusief maatregelen voor waterbehoud en investeringen in waterinfrastructuur, om te zorgen voor een betrouwbare watervoorziening tijdens CDHW-evenementen.”

De volksgezondheid in het algemeen loopt gevaar door het toegenomen aantal toekomstige CDHW-evenementen. “Hittegolven kunnen leiden tot hittegerelateerde ziekten, terwijl droogte de waterkwaliteit en -beschikbaarheid kan beïnvloeden, wat mogelijk van invloed is op sanitaire voorzieningen en hygiëne”, legt Mishra uit. “Het is van cruciaal belang voor volksgezondheidsinstanties om proactief alomvattende plannen voor droogte en hittegolven uit te voeren.”

Hoewel de onderzoekers er bij samenlevingen op aandringen zich voor te bereiden op het ergste als het gaat om deze verbindingen, hittegolven en droogtes, betekent dat niet dat ze toegeven aan een wereld waarin klimaatverandering op hol is geslagen. Integendeel, ze hopen dat mensen deze omstandigheden zullen afwijzen als een ‘nieuw normaal’.

“Zoals ik onlangs schreef met mijn collega Susan Joy Hassol, moeten we stoppen dit een ‘nieuw normaal’ te noemen”, schreef Mann aan Salon. “Het is een ‘nieuw abnormaal’ en het speelt zich nu in realtime af – de gevolgen van klimaatverandering zijn voor ons in de vorm van ongekende, gevaarlijke extreme weersomstandigheden. En het zal alleen maar erger en erger worden zolang we doorgaan met fossiele brandstoffen verbranden en koolstofvervuiling genereren.”

error: Kopiëren mag niet!