Wereld ziet recordhittegolven

Volgens voorlopige gegevens van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) heeft de wereld zojuist de warmste week ooit meegemaakt (gemiddeld 3-9 juli). Dit volgt op de warmste juni ooit gemeten. Op regionale schaal worden over de hele wereld absolute temperatuurrecords verbroken, zoals te zien is op onze kaart met een niet-uitputtende selectie van nationale (en/of continentale) records sinds 2017.

De meest recente records werden gevestigd in Zuid-Azië in april en mei 2023, toen een uitzonderlijke hittegolf de regio trof. Verschillende nationale records werden verbroken, onder andere in Thailand (45,4°C), Vietnam (44,2°C) en Laos (43,5°C).

Ondertussen evenaarden Australië en Uruguay vorig jaar hun nationale records, met respectievelijk 50,7 °C in Onslow en 44,0 °C in Florida, en het VK zag het kwik in juli 2022 een recordhoogte bereiken toen het de 40 °C-barrière passeerde.

Tijdens de zomer van 2021, een van de heetste ter wereld, registreerden Canada, Turkije, Spanje en Italië piektemperaturen. Het Italiaanse record, 48,8 °C in Syracuse, zou de hoogste temperatuur zijn die ooit in Europa is gemeten, hoewel het nog steeds wacht op certificering door de WMO, een proces dat meerdere jaren kan duren.

In Antarctica werd in 2020 een nieuw record gevestigd toen de temperatuur op de basis van Esperanza tijdens de Australische zomer steeg tot meer dan 18°C. Een jaar eerder werd in Vérargues (Hérault) het Franse nationale record van 46°C gemeten, terwijl de hittegolf van 2019 ook andere records in Europa brak, zoals in België (41,8°C) en Duitsland (41,2°C).

In 2017 registreerden Pakistan (53,7 °C) en Koeweit (53,9 °C) de vierde en derde hoogste temperaturen ooit gemeten op aarde, zoals gevalideerd door de WMO. Het wereldrecord wordt nog steeds officieel toegeschreven aan Furnace Creek, in de Californische woestijn, met 56,7°C bereikt in 1913.

error: Kopiëren mag niet!