Welke G7-economieën hebben de hoogste inflatie?MACRO-ECONOMIE

door:Florian Zandt,

Sinds 2012 streeft de Fed naar een gestage inflatie van 2 procent op jaarbasis, waarbij ze haar beleid in de loop van de tijd aanpast aan een gemiddelde van 2 procent in 2020. Terwijl de Amerikaanse inflatie in juni daalde tot drie procent, de kleinste stijging sinds In maart 2021 zijn de consumentenprijzen nog steeds hoger dan de inflatiedoelstelling. Gecombineerd met een krappe arbeidsmarkt met minder nieuwe banen en aanhoudende loongroei, zal dit er hoogstwaarschijnlijk toe leiden dat de Fed de rente verhoogt na het overslaan van een renteverhoging in juni. Zoals onze grafiek op basis van OESO-gegevens laat zien, deden de VS het in mei nog steeds goed in vergelijking met de rest van de G7-landen.

Zo bedroeg de inflatie in het Verenigd Koninkrijk eind mei 7,9 procent. Het is ook het enige lid van de G7 waar de inflatie op jaarbasis steeg in vergelijking met de voorgaande maand. Relatief hoge voedsel- en energieprijzen zijn de belangrijkste redenen voor deze stijging, maar zelfs als we deze twee bijzonder volatiele segmenten buiten beschouwing laten, bedroeg de inflatie 6,5 procent, aanzienlijk hoger dan in Duitsland, de Verenigde Staten en Italië, en ook hoger dan het G7-totaal.

Terwijl Italië net zo in de problemen zat als het Verenigd Koninkrijk en de hoge voedselprijzen de inflatie in Duitsland en Frankrijk opdreven, lijken de prijsstijgingen in verband met de energiecrisis die werd aangewakkerd doordat Rusland in februari 2022 Oekraïne binnenviel, grotendeels te zijn teruggeschroefd. In de VS, Canada en Japan zijn de energieprijzen op jaarbasis met 8 tot 12 procent gedaald.

Terwijl de G7 ooit de leidende economieën ter wereld omvatte, zijn twee belangrijke landen, namelijk China en India, afwezig in de groep vanwege hun ontwikkelingsstatus ten tijde van de oprichting van het intergouvernementele politieke forum in 1976. Volgens overheidsgegevens is de inflatie in India zakte in mei naar een dieptepunt in 25 maanden van 4,2 procent.

China is op weg naar deflatie, met een inflatie van 0,2 procent in mei en waarschijnlijk nul procent in juni. Ook de producentenprijsindex daalde met 4,6 procent, de sterkste daling op jaarbasis in zeven jaar. Gecombineerd wijst de ontwikkeling van deze indices op een afnemende vraag en een economie die worstelt om zich te herstellen van het Zero Covid-beleid van de Volksrepubliek.

error: Kopiëren mag niet!