Ook ABOP/PL fractie dient initiatiefvoorstel wijziging Kieswet in

Naast de twee eerder door de fracties van de NDP en de VHP ingediende initiatiefvoorstellen voor wijziging van de Kiesregeling en de Grondwet, heeft ook de ABOP/PL-fractie in de Nationale Assemblee een initiatiefvoorstel ingediend. De indiening heeft donderdag plaatsgevonden. Hiermee liggen nu drie initiatiefvoorstellen voor wijziging van de Kiesregeling bij het parlement.  

Het initiatiefwetsvoorstel van de ABOP/PL fractie is getekend door Edgar Sampie en Evert Karto. Het initiatiefvoorstel gaat uit van het districtenstelsel, met een herverdeling van het aantal zetels per district. De ABOP/PL-fractie stelt de volgende zetelverdeling per district voor:

  1. Paramaribo 21 zetels
  2. Wanica 11 zetels
  3. Nickerie 3 zetels
  4. Commewijne 3 zetels
  5. Sipaliwini 3 zetels
  6. Brokopondo 2 zetels
  7. Marowijne 2 zetels
  8. Para 3 zetels
  9. Saramacca 2 zetels
  10. Coronie 1 zetel

Het voorstel zetelverdeling van de ABOP/PL fractie is identiek aan die van de NDP-fractie, met dien verstande, dat de zetelverdeling in de districten Wanica en Brokopondo van elkaar verschillen. ABOP/PL stelt voor het district Wanica 11 zetels voor, terwijl de NDP uitgaat van 12 zetels. Voor het district Brokopondo is het voorstel van de ABOP/PL  2 zetels, terwijl de NDP komt op 1 zetel.

Voorbereiding openbare behandeling

Afgelopen donderdag zou het parlement in huishoudelijke vergadering bijeenkomen voor de benoeming van de Commissie van Rapporteurs (CvR) die de behandeling in het openbaar van de initiatiefwetsvoorstellen wijziging Kiesregeling moet voorbereiden. De bedoeling is dat de CvR de drie ingediende initiatiefwetsvoorstellen aan een vooronderzoek onderwerpt en vervolgens verslag doet aan het parlement, waarna besloten zal worden over de behandeling in het openbaar. 

Assembleevoorzitter Marinus Bee zegt. dat zijn streven is om uiterlijk eind november de wijziging van de Kieswet een feit te doen zijn. Dan zal het precies 18 maanden zijn voordat de verkiezingen uiterlijk op 25 mei 2025 worden gehouden.  Deze periode acht hij ruim voldoende voor een gedegen voorbereiding op de algemene verkiezingen. 

President Chandrikapersad Santokhi heeft eerder diverse malen ook aangegeven, dat voor het einde van dit jaar de nieuwe Kiesregeling een feit zal zijn. Het is verwachtbaar of niet uitgesloten dat de regering van haar zijde ook een ontwerpwet zal indienen voor wijziging van de Kieswet. De regering is reeds enige tijd hiermee bezig en laat zich daarbij bijstaan door een juridisch technisch team onder leiding van mr. Lim A Po. Dit adviesteam heeft in maart in zijn eindrapport aan de regering voorstellen gedaan van modellen van een nieuwe kiesregeling.  

Eigen verantwoordelijkheid DNA

Assembleevoorzitter Bee heeft eerder aangegeven, dat het parlement vanuit haar eigen verantwoordelijkheid niet heeft gekozen om te wachten op een wetsvoorstel van de regering, maar dat het zelf initiatieven heeft ondernomen om te komen met initiatiefvoorstellen. Dat is op basis van het recht van initiatief van het parlement. Bee verwijst onder andere naar de academische week die het parlement heeft gehouden, met een brede participatie van maatschappelijke organisaties. Over brieven die hij onder andere van buiten parlementaire politieke partijen en organisaties heeft ontvangen met daarin voorstellen over de wijziging van de Kieswet, zegt Bee dat die geen initiatiefvoorstellen zijn. Initiatief wetsvoorstellen kunnen slechts door leden van het parlement worden ingediend. Brieven met daarin voorstellen voor wijziging van de Kieswet van buiten parlementaire politieke partijen en groepen dienen hooguit als werkdocument voor het parlement. 

Met betrekking tot het traject van behandeling en goedkeuring van de wijziging van de Kieswet zegt de Assembleevoorzitter dat er ook rekening wordt gehouden met het jaarlijkse recess van het parlement in september.

SS

error: Kopiëren mag niet!