In maand tijd 3 Covid-doden en 32 ziekenhuisopnames

In juni zijn in Suriname 3 mensen overleden aan het Covid-19-virus en 32 mensen moesten in een ziekenhuis worden opgenomen met het virus. 76 personen werden positief getest. Dat blijkt uit de maandelijkse update op de website covid-19.sr. 

Deze gegevens moeten een wake-up call zijn voor mensen die denken dat het Coronavirus uit het land is verdwenen. Dat is absoluut niet het geval. En, Suriname is geen uitzondering, ook in de buurlanden worden nog steeds mensen met het virus besmet. Het is al vaak gezegd en geschreven door wetenschappers wereldwijd: We moeten ermee leren leven, stellen zij, zoals met andere virussen.

Feitelijk gaat het om een griepvirus en griep is ook niet meer weg te denken. Deze dagen hebben veel burgers in het land last van griep en in vele gevallen is de griep hardnekkig. Ook aan griep kunnen mensen overlijden. En naast de gewone griep kunnen mensen dus ook besmet raken met het Covid-virus.

Het dragen van een mondkapje in een drukke omgeving blijft dan ook raadzaam, zoals in druk bezochte winkels, markten en bussen. Het is naïef te denken dat Covid is verdwenen en geen risico meer vormt voor de volksgezondheid. Met het dragen van een mondkapje beschermt iemand zichzelf, maar ook anderen.

Nederland

In het najaar wordt in Nederland een nieuwe vaccinatieronde gehouden tegen het Coronavirus voor mensen die een hoger risico lopen om ernstig ziek kunnen worden van Corona. Met de coronaprik wordt hun bescherming tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname weer op peil gebracht, aldus het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.  

Ook de zorgmedewerkers met direct patiëntencontact komen in aanmerking voor een vaccinatie. Dat schreef minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan de Tweede Kamer naar aanleiding van het advies van de Gezondheidsraad om dit najaar te starten met een structureel vaccinatieprogramma tegen corona.

Risicogroepen vaccineren blijft belangrijk

Er worden minder mensen ernstig ziek door Corona in vergelijking met de eerste jaren van de pandemie. Dat is onder andere het gevolg van de bescherming die is opgebouwd, omdat veel mensen gevaccineerd zijn, eerder een besmetting hebben doorgemaakt of beide. Maar de verwachting is dat het virus toch blijft circuleren. Daarbij neemt de bescherming na verloop van tijd af. Daarom blijft het belangrijk om risicogroepen met behulp vaccinatie te beschermen tegen ziekenhuisopname of overlijden.

Geen reactie Volksgezondheid

Voor zover bekend vindt in Suriname geen nieuwe vaccinatieronde plaats, ondanks het feit dat uit cijfers blijkt dat maandelijks mensen met het Covid-19-virus worden besmet.

De redactie heeft bij herhaling Volksgezondheid-minister Amar Ramadhin benaderd met de vraag wat zijn visie is met betrekking tot de actuele stand van zaken rond het Coronavirus. Een reactie is vooralsnog uitgebleven. Mogelijk is het virus binnen de burelen van het ministerie ondergesneeuwd door andere gezondheidsissues van enige importantie.

PK

error: Kopiëren mag niet!