Het is veel mensen de laatste tijd opgevallen, dat de meeste vruchtenstands langs de vele straten van Suriname aan het verdwijnen zijn. In gesprek met Dagblad Suriname geeft fruitverkoopster Kamla aan, dat dit mogelijk komt, omdat veel mensen niet bereid zijn de hoge bedragen neer te tellen voor fruit.
“Ik verkoop nog, maar ik kan niet zeggen dat het elke dag goed gaat. De meeste vruchten zijn prijzig, waardoor de klant vaak naar een iets lagere prijs vraagt. Door te onderhandelen krijg je de klant soms zover om het toch te kopen, maar dat lukt ook niet altijd”, zegt Kamla.
Zo verkoopt zij een hoopje manja’s voor SRD 50, terwijl het andere stands nog lukt om het voor SRD 35 of SRD 45 te verkopen. De prijs verschilt aan de hand van hoe rijp de manja’s zijn.
“Er zijn vaak mensen die klagen dat ze zo duur moeten betalen voor iets dat jij niet zelf heb geplant. Maar, dat is niet altijd waar. Ik verkoop soms vruchten die ik zelf heb geplant, maar soms ook vruchten die ik bij de groothandelaar heb gekocht. En je moet vaak ook rekening houden met vruchten die afhankelijk zijn van een bepaald seizoen”, zegt Kamla.
Zij benadrukt dat verkopen langs de straat aan de andere kant ook een uitdaging is. Negatieve opmerkingen richting deze verkopers werkt daarom heel demotiverend. En dit is één van de redenen waarom bepaalde mensen stoppen met het verkopen. “Uiteindelijk moet ik ervoor zorgen dat ik dagelijks eten op tafel leg. Dus ik luister niet naar wat mensen zeggen. Ik kijk naar mensen die willen kopen”, aldus Kamla.
TM