Ronnie Brunswijk, vicepresident en onlangs aangesteld als koning van de Afrikaanse nalatenschap in Suriname, wil rechtstreekse vliegverbindingen tussen Suriname en het Afrikaans continent bewerkstelligen. Dat stelde de tweede man van het land onlangs tegenover lokale media. Hij gaf aan, dat hij door Afrikaanse cultuur groepen is geïdentificeerd om de verbinding tussen Suriname en Afrika te intensiveren. Daarvoor zijn lijnvluchten belangrijk.
Nigeria en Ghana
Brunswijk wil hiervoor lijnvluchten tussen Suriname, Ghana en Nigeria. Beide landen liggen ongeveer op de evenaar. Ghana is ruim 6.000 kilometer verwijderd van Suriname. Nigeria ligt iets verderop. De nieuwste versie van de Boeing 737 waarmee de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij vliegt heeft een bereik van 6,750 kilometer. Dus hiervoor zouden er nieuwe toestellen nodig zijn. De Airbus A340 heeft wel een groter bereik, maar wordt ingezet op de mid-Atlantische route door de SLM.
Het ministerie van Transport Communicatie en Toerisme is onder het beheer van minister Albert Jubhitana, voorgedragen door de ABOP, de partij van Brunswijk. Het is afwachten wat er van deze plannen terecht komt. Rond 2014 kondigde oud-president Desi Bouterse al plannen aan om het Afrikaanse continent aan te doen met vluchten naar Equatoriaal Guinea. Hiervan kwam niks terecht.
Suriname geïsoleerd
Terwijl in de luchtvaartwereld het herstel inmiddels volledig op gang is gekomen, is Suriname een buitenbeentje. Wereldwijd heeft het aantal vliegreizen langzamerhand weer de pre-covid niveaus gehaald. Suriname, met de Johan Adolf Pengelluchthaven, is daar niet op vooruit gekomen. Er is sprake van een schijn interesse bij overige luchtvaartmaatschappijen om Suriname aan te doen. Maar, anders als onder andere de buurlanden, is de hoeveelheid vliegverbindingen erg laag. Die zijn er ook nog op zeer oncomfortabele uren.
De slechte luchtverbindingen zijn een belangrijke hindernis in de ontwikkeling en ontsluiting van de lokale olie- en gassector en land als geheel. Daarboven is het slepende tekort aan luchtverkeersleiders komen te staan. Grote toestellen zijn daarbij genoodzaakt nu en dan uit te wijken, met alle gevolgen van dien.