Vaak raken mensen geconfronteerd met het bericht van een kennis of familielid die uiteindelijk besloten heeft zich te gaan vestigen in Nederland. Het is opmerkelijk dat zij met hun volledig gezin proberen te verhuizen.
In gesprek met enkele Surinamers, die in de afgelopen twee tot drie jaar verhuisd zijn naar Nederland, komt naar voren dat zij hoofdzakelijk voor de toekomst van hun jonge kinderen deze stap hebben ondernomen. “In 2020 kreeg ik een enorm verstikkend gevoel toen ik de toekomst van mij en mijn kind uitstippelde. Ik kreeg het ineens benauwd en ik werd erg verdrietig, omdat ik voorzag dat de Surinaamse crisis steeds ondraaglijk werd”, aldus één van de Surinamers die momenteel in Nederland gevestigd is.
Volgens een andere Surinamer, die op vertrek naar Nederland staat, spelen onderwijs- en carrière mogelijkheden voor het behouden van het levensstandaard van de ouders en kinderen een rol in de keuze voor Nederland. “Het onderwijs staat stil, er zijn geen vernieuwingen.” Kinderen die onder het speciaal onderwijs vallen, hebben weinig ontwikkelingsmogelijkheden in Suriname.
Met de toenemende technologie zijn ook veel Surinaamse jongeren geïnteresseerd in het volgen van een IT-studie. Echter zijn de mogelijkheden daartoe beperkt in Suriname. Kortom meer onderwijsmogelijkheden, betere gezondheidszorg en betere (leef)omstandigheden zijn de hoogste prioriteiten voor deze ouders, bij het kiezen van Nederland als hun nieuwe leefomgeving.
“Ik zou het vooral veel jongeren tussen de twintig en dertig jaar aanbevelen hun studies te continueren of te praktiseren in Nederland of op de Antillen voor een betere financiële- en kennistoekomst”. Er wordt voorspeld dat de komende twee tot drie jaar steeds meer Surinamers zich zullen vestigen in andere landen, indien zij de mogelijkheid daartoe hebben.