MinOWC wil op korte termijn voorlichting en bewustwording onder jeugdigen vergroten

Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC) gaf in een recent persbericht aan, dat zij zal trachten de nodige inspanningen te plegen om de veiligheid op en rondom scholen te waarborgen. Dit, nadat een MULO-scholier overleed bij een vechtpartij. 

Aan de Onderwijs-minister, Henry Ori, werd gevraagd op welke manieren gewerkt zal worden aan de veiligheid. De minister geeft allereerst aan, dat het ministerie op korte termijn met behulp van haar ten dienste staande middelen, de voorlichting en bewustwording onder de jeugdigen wil vergroten.

“Hieraan zullen de leerkrachten een belangrijke bijdrage leveren, maar tegelijkertijd zullen ook de ouders en verzorgers hun medewerking en ondersteuning moeten geven en vooral hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Een leerling is slechts een aantal dagen en uren op school. Het ministerie zal de leerkrachten extra tools aanreiken in de bewustwordingscampagne voor de leerlingen. Ook zullen we door middel van audio- en videomateriaal de voorlichting verhogen. De mogelijkheden voor een 1×24-uurs hulplijn worden onderzocht, eventueel met ondersteuning van de beroepsgroep van psychologen. De rol in dit proces van de Buurtmanagers van het KPS (Korps Politie Suriname) zal ook worden benadrukt en de samenwerking zal worden geïntensiveerd. Het ministerie zal een aantal personen intern gaan opleiden voor de taak van coach/counselor. De betrokkenheid van kerken en ngo’s (non-gouvernementele organisaties) wordt momenteel in kaart gebracht om samen met het gezin uitzonderlijk gedrag vroegtijdig te detecteren”, zegt Ori.

Verder geeft hij aan, dat het ministerie momenteel ook gesprekken met overige stakeholders initieert om te kijken hoe vervolgstappen in dit proces op het gebied van onder andere wet- en regelgeving kunnen worden geïntensiveerd, welke uiteindelijk moeten resulteren in beleidsrichtlijnen. “Op korte termijn overwegen we de zichtbare- en fysieke maatregelen onder andere door de inzet van beveiligers en ordehandhavers. Het gebruik van een detectiepoortje in combinatie met mobiele visitatie wordt onderzocht.”

“Het gezin als ‘hoeksteen van de samenleving’ zeer belangrijk”

Op 11 juli kregen weer twee leerlingen ruzie met elkaar, waarna een 11-jarige zijn 9-jarige klasgenoot een steekverwonding toebracht in zijn rug, ter hoogte van zijn zitvlak. Aan de minister werd gevraagd wat hij persoonlijk vindt van al het geweld onder de jongeren. Hij zegt hierop, dat dit probleem niet alleen iets is voor het ministerie, maar voornamelijk een onderwerp waar het gezin en de sociale omgeving als geheel naar moet kijken. “Het gezin als hoeksteen van de samenleving is zeer belangrijk. De invloed van kerkelijke organisaties en geestelijken alsmede de rol van buurtorganisaties in deze zijn van essentieel belang. Als vader herken ik de bezorgdheid van alle ouders en ik vraag ze om actief hun kroost bij te staan en te ondersteunen.”

“Mochten ouders hulp behoeven of met ons in gesprek willen gaan, dan bemoedig ik ze aan om contact op te nemen met de schoolleiding of met het ministerie. De perceptie van schande en alle taboes hieromheen, moeten we ook overbruggen. Sjeng noh tjarie joe pikin go moro fara! Vandaar dat de inzet van eenieder noodzakelijk is”, aldus Ori.
SK

error: Kopiëren mag niet!