Niet gevaarlijk maar eindelijk verstandig

In een initiatiefvoorstel van de VHP voor de wijziging van de kiesregeling is opgenomen dat kandidaten die zowel nationaal als internationaal een vonnis op hun naam hebben staan, geen president van Suriname mogen worden. Hoe is het mogelijk dat Eugene van der San dit een gevaarlijk voorstel noemt. Dit voorstel moet worden toegejuicht en omarmd. Mensen die als Van der San denken, hebben niet het beste met het land voor.  Onverschilligheid van mensen is de beste voedingsbodem voor corruptie. 

Dit is juist een zeer verstandig voorstel omdat het  eindelijk het land zal beschermen tegen criminelen in de top. Veel te lang hebben criminelen gedacht dat ze mogen maken en breken wat ze willen. Veel te lang hebben criminelen misbruik gemaakt van hun toppositie om ongestraft van het land te stelen. Veel te lang hebben criminelen de kans gekregen om een toppositie te claimen zodat ze ongestraft hun criminele activiteiten kunnen bezigen. Eenmaal aan de top kunnen ze hun criminele organisatie uitbreiden. Het begint bij de grote man zelf en die verzamelt zijn criminele aanhangers om zich heen. Het breidt zich uit als een druppel inkt die langzaam een grote inktvlek wordt, met als eindresultaat dat het land wordt geregeerd door criminelen. Als het ze te heet onder de voeten wordt, kunnen ze het land uit vluchten daar ze hun buitenlandse rekening al hebben gespekt. Het zijn altijd de armen die de rekening gepresenteerd krijgen. Corruption is paid by the poor.

Eindelijk zal een crimineel het niet meer in z’n hoofd halen om brutaalweg zijn naam te plaatsen op de kandidatenlijst. Eindelijk zal men internationaal weer respect hebben voor Suriname. Weet u hoe het internationaal overkomt als men hoort dat een volk een crimineel als president heeft geaccepteerd. Dat is zeer beschamend. Je durft niet meer hardop toe te geven dat je Surinamer bent. Een Surinamer moet trots met opgeheven hoofd en rechte schouders kunnen roepen: ”ik ben Surinamer.”

Een president moet zijn land overal kunnen vertegenwoordigen, maar een crimineel kan dat niet omdat hij direct zal worden gearresteerd als hij zijn voet buiten de grenzen zet. Hij zit dan slechts voor eigen belang op die troon en niet voor landsbelang. Een land blijft dan een eiland apart en komt zo niet tot ontwikkeling. Een volk kan en mag dat niet worden aangedaan.

Dit volk is zijn normen en waarden sinds de jaren tachtig kwijtgeraakt en moet weer in integriteit en fatsoen worden opgevoed. Dat kan niet gebeuren zolang hun voorbeeldfiguur een crimineel is. Een volk heeft integere voorbeeldfiguren nodig om zich daaraan te kunnen spiegelen. Het volk begon het heel normaal te vinden om geregeerd te worden door een crimineel. En dat is pas gevaarlijk, want wanneer crimineel gedrag normaal wordt, wordt eerlijkheid slecht. Onze kinderen mogen dit niet normaal gaan vinden, integendeel moeten ze weten dat dit beschamend is. Integriteit, transparantie en de strijd tegen corruptie moeten deel gaan uitmaken van onze cultuur. Ze moeten worden aangeleerd als fundamentele waarden.

Het voorstel van de VHP moet zich niet alleen richten op het presidentschap maar op elke regeringsfunctie. VP’s, ministers, directeuren, DC’s kortom, iedereen die een regeringsfunctie wil bekleden, moet eerst gescreend worden en pas als je schoon bent, kan je voor die functie in aanmerking komen. En als je tijdens je zittingsjaren crimineel of corrupt gedrag vertoont, moet je direct aftreden. Zo alleen kunnen we het fatsoen terugbrengen in de samenleving. Zo alleen kunnen we de jeugd opvoeden in integere, verantwoordelijke burgers. Je hebt niet perse bommen nodig om een natie te vernietigen, politici die meer waarden hechten aan hun portemonnee dan aan het leven van burgers, doen dat elke dag en ze worden niet gestraft.  We don’t give our criminals much punishment, but we sure give them plenty of publicity.

Toen president Venetiaan het stokje overgaf is hij in gebreke gebleven. Hij had voor zijn afzwaaien dit wetsvoorstel al moeten maken. Hij heeft tenminste wel geweigerd om de heer Bouterse het president lint om te doen en daarmee gaf hij aan dat hij een crimineel aan de top afkeurt.                                                                                                          

Nu krijgen we met het voorstel van de VHP een kans om dit voorgoed recht te zetten. Liever laat dan nooit. Wees blij en noem dit niet gevaarlijk maar eindelijk verstandig, eindelijk wordt het land beschermd, eindelijk kunnen we trots zijn op ons land.

De VHP groep wil zich hiervoor inzetten en daar is een grote dosis moed voor nodig. Elke Surinamer die het beste voor zijn land wil, moet ze hierin steunen.

Behavior is the mirror in which everyone shows their image.

Josta Vaseur

error: Kopiëren mag niet!