Kiwanis Club Tourtonne pleit voor doorbreken trend geweld onder jongeren


Vechtpartijen op scholen halen regelmatig het nieuws. De Kiwanis Club Tourtonne staat stil bij de vraag wat een mensenleven waard is. Wat is een mensenleven waard?

Sandra Watson, president van de Kiwanis Club Tourtonne, merkt op dat er om het minste of geringste geweld wordt gebruikt. Zij zegt dat geweld bij jongeren een veel voorkomend probleem is geworden. “Kiwanis Club Tourtonne, die als voornaamste doel heeft het ledigen van de noden van kinderen, maakt zich ernstig zorgen over deze trend onder de jongeren”, reageert Watson. Hoewel de organisatie zegt geen onderzoek te hebben gepleegd naar dit verschijnsel van geweld, wijst Watson voorzichtig naar enkele oorzaken die hieraan te wijten kunnen zijn. Allereerst noemt zij het gebrek aan geduld en een lage tolerantiegrens. “Dit zijn deugden die van huis uit aangeleerd en benadrukt moeten worden, maar de school zou deze deugden ook verwerkt moeten hebben in hun curriculum als maatschappelijke vaardigheden”, licht Watson toe.

“Het is steeds duidelijker dat het curriculum niet meer gericht is op deze tijd. Er moeten meer sociaal maatschappelijke vaardigheden geïncorporeerd worden”, benadrukt de president van de Kiwanis Club Tourtonne.

Als tweede punt noemt zij het hebben van meer positief beïnvloedbare rolmodellen voor kinderen en jongeren. “Hetzij thuis binnen hun omgeving, maar ook vanuit de maatschappij en vanuit de leiding van het land, die het vaker op zich nemen forums te creëren om jongeren te stimuleren tot goede schoolprestaties maar ook tegen goed sociaal maatschappelijk gedrag.”

Als laatste punt kijkt Watson naar het fenomeen van gezinnen bestaande uit slechts een ouder, de zogenaamde éénoudergezinnen. Zij is van mening dat ook ten aanzien van dit punt nagegaan moet worden welke invloed deze gezinsstructuur kan hebben op het zinloos geweld op scholen.

Frustraties

 “De frustraties die gepaard gaan voor de kinderen uit eenoudergezin moeten niet onderschat worden. Het zorgt ook voor buitensporig gedrag. Moeders hebben geen ruimte de kinderen op te voeden. Zij zijn te druk bezig mogelijkheden te bekijken en te ondernemen om de kinderen te voeden”, beargumenteert Watson.

Oplossingen

Watson is voorstander van tassencontroles. Eventueel in samenwerking met militairen en de politie. “Iedere dag zou misschien niet mogelijk zijn, maar zo frequent, dat de bewustwording komt onder de jongeren en de gedachte dat scherpe voorwerpen bij hun gevonden kunnen worden.” 

Verder is Watson voorstander van sancties, indien er scherpe voorwerpen gevonden worden in de vorm van taakstraffen. “Maar niet tijdens schooltijd. Na schooltijd de school en de omgeving schoonhouden, maar ook zouden leerlingen ingezet kunnen worden om terreinen en gebouwen van bejaardentehuizen schoon te houden of de bejaarden gezelschap te houden.”

Verder ziet zij een mooie rol voor de minister van Justitie en Politie. “Hij zou een periode vrij kunnen maken en scholen aandoen om jongeren toe te spreken over deze trend. Het effect kan zijn dat zij gaan inzien dat het een zorgwekkende trend is. Jongeren, in het bijzonder de jongens moeten bewust gemaakt worden dat het goed is de praten over emoties en leerkrachten moeten zich openstellen dat deel op te vangen, gezien de vele een ouder gezinnen.” 

Verder pleit Watson ervoor dat iedere school iemand toegewezen krijgt die belast is met maatschappelijke zorg. “De vraag en het antwoord: Wat is een mensenleven waard moet uitgewerkt worden en breed uitgemeten worden via de vertrouwde social mediakanalen van de jeugd. Kiwanis Club Tourtonne roept jongeren op stoer gedrag en zinloos geweld achterwege te laten. Voorts roepen zij eenieder op verantwoordelijk voor vorming en ontwikkeling van de jeugd zich in te zetten om de trend van zinloos geweld onder jongeren een halt toe te roepen”, aldus de president van Kiwanis Club Tourtonne.

RB

error: Kopiëren mag niet!