Golfstaten hebben een perfecte gelegenheid om de banden met de Kaukasus aan te halen

Dr. MOHAMMED AL-SULAMI

Sinds de tweede eeuw voor Christus, toen de Zijderoute door de noordelijke en zuidelijke gebieden van de Grote Kaukasus liep, heeft deze regio een fundamentele rol gespeeld bij het verbinden van de Zwarte Zeekust met China en het Nabije Oosten en het Midden-Oosten met Europa. Tijdens de Koude Oorlog en als gevolg van het Sovjet-ijzeren gordijn werd de betekenis van de regio negatief beïnvloed. Sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie hebben geopolitieke en macro-economische overwegingen echter een cruciale rol gespeeld bij het vormgeven van de Kaukasus, samen met de enorme economische hulpbronnen van de regio. De regio is snel veranderd in een centrum van geopolitieke concurrentie, met concurrerende machten die strijden om meer invloed om geopolitieke en economische redenen.

Gezien de nabijheid van het Midden-Oosten is de Kaukasus van bijzonder belang. In dit artikel wordt specifiek ingegaan op de betrekkingen met de Golfstaten. Deze twee regio’s hebben veel gemeen, omdat ze bijvoorbeeld beide rijk zijn aan grondstoffen, gelegen zijn op belangrijke geopolitieke locaties en religie als gemeenschappelijke noemer hebben die hun volkeren bindt. Bovendien is de prominentie van beide regio’s op het internationale schaakbord gegroeid sinds de Russische invasie van Oekraïne, die de wereldwijde energie- en voedselvoorziening ontwrichtte. Dit conflict heeft nieuwe kansen en mogelijkheden gecreëerd voor de Kaukasus en de Golf om hun eigen ontwikkeling en welvaart te vergroten door nauwere samenwerkingen te smeden.
Sinds het midden van de jaren negentig ziet Saudi-Arabië de Kaukasus als een belangrijke markt en heeft het zijn economische banden daar aangehaald. Zo heeft het Koninkrijk zijn investeringen in Azerbeidzjan een boost gegeven en zijn er volop kansen om het handelsvolume tussen beide landen verder te vergroten.

In juni ontmoette de Saoedische vice-minister van Investeringen en medevoorzitter van de Saoedi-Arabië-Azerbeidzjaanse Joint Business Council, Ahmed Ali Al-Dakhil, de Azerbeidzjaanse minister van Financiën Samir Sharifov. Al-Dakhil sprak over het uitbreiden van de economische betrekkingen en Sharifov nodigde Saoedische zakenkringen uit om actief deel te nemen aan de wederopbouw- en bouwwerkzaamheden die worden uitgevoerd in de regio’s Karabach en Oost-Zangezur in Azerbeidzjan.
De landbouwproducten van Baku hebben een plaats gevonden op de markten van Emiraten en Qatar, waarbij beide Azerbeidzjan beschouwen als een belangrijke bron van voedselzekerheid, wat economische samenwerking heeft gestimuleerd.

Ondertussen is het handelsvolume tussen de VAE en Armenië gegroeid tot meer dan $ 1 miljard en is de niet-oliehandel met 110 procent toegenomen. Georgië heeft ook de banden met de Golfstaten zien verbeteren, waarbij de handelsuitwisselingen met met name de VAE zijn toegenomen. Qatarese bedrijven hebben geprobeerd te investeren in de vastgoedmarkt van het land. In 2022 bereikten Georgië en Saoedi-Arabië overeenstemming over een aantal zaken met betrekking tot economie, energie en veiligheid, waarmee het bezoek van de Georgische premier aan Riyad ten einde kwam.
Het is belangrijk om niet te vergeten dat delen van Zuid-Rusland ook worden beschouwd als onderdeel van de Kaukasus. De betrekkingen van de Golf met Rusland zijn de laatste tijd enorm verbeterd, aangespoord door een gebrek aan tevredenheid over de regionale veiligheidsarchitectuur van Amerika. De Golf voelt dat haar stem nog steeds over het hoofd wordt gezien en dat haar belangen niet worden overwogen wanneer Washington beleid of strategieën voor de regio bedenkt.

De bekendheid van beide regio’s op het internationale schaakbord is gegroeid sinds de Russische invasie van Oekraïne.

Gezien deze context is het niet verwonderlijk dat de Golfstaten dichter bij Rusland komen om hun nationale belangen te behartigen en een onafhankelijk traject van buitenlands beleid te ontwikkelen, zoals blijkt uit hun neutraliteit in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, ondanks westerse druk om hen te dwingen zich aan te sluiten. achter Oekraïne. Rusland beschouwt de Golf als een belangrijke regio, een potentiële corridor naar Azië, en de betrekkingen met Saoedi-Arabië zijn snel gegroeid onder leiding van kroonprins Mohammed bin Salman, die gedurfde beslissingen heeft genomen om ondanks westerse druk in Rusland te investeren en de reikwijdte te verbreden van samenwerking met Moskou. Bovendien hebben de VAE en Rusland een versnelling in hun betrekkingen gezien en tijdens een ontmoeting tussen hun respectievelijke presidenten in juni hebben beide hun intenties bevestigd om de samenwerking op verschillende gebieden uit te breiden.
Gezien de bovengenoemde ontwikkelingen hebben de betrekkingen tussen de Golf en de Kaukasus een enorm potentieel. De volgende stappen en initiatieven zijn nodig om de kansen en mogelijkheden die er zijn te benutten.

Een daarvan is economische samenwerking. Beide regio’s kunnen hun economische banden versterken door bestaande handelsroutes te versterken en nieuwe te creëren voor transport-, energie- en communicatienetwerken.
Ten tweede zijn er culturele uitwisselingen nodig. Het bevorderen van culturele uitwisselingsprogramma’s, academische samenwerkingen en interpersoonlijke contacten kan helpen om begrip en goodwill tussen de twee regio’s te bevorderen.
De politieke dialoog moet een derde doel zijn. Regelmatige bijeenkomsten en fora met politieke leiders, diplomaten, denktankers en beleidsmakers uit beide regio’s kunnen een constructieve dialoog vergemakkelijken en het vertrouwen bevorderen.
Ten vierde is samenwerking op het gebied van veiligheid. Door samen te werken aan de bestrijding van terrorisme, grensoverschrijdende misdaad en grensbeveiliging, kunnen de twee regio’s dergelijke dreigingen gezamenlijk aanpakken door een gemeenschappelijke aanpak te ontwikkelen. Dit kan beginnen met gezamenlijke trainingsoefeningen en samenwerking op het gebied van terrorismebestrijding.

Het laatste punt is het lidmaatschap van multilaterale en regionale organisaties. Door hieraan deel te nemen, kunnen dialoog en samenwerking over gedeelde uitdagingen worden bevorderd. Zowel de Kaukasus als de Golfstaten kunnen baat hebben bij deelname aan bestaande organisaties, zoals de Organisatie voor Islamitische Samenwerking, en door nieuwe op te richten die zijn toegesneden op hun specifieke behoeften en belangen.

Concluderend kunnen de Kaukasus en de Golf hun relatie versterken en naar een hoger niveau tillen door deze stappen en initiatieven uit te voeren, die waarschijnlijk zullen profiteren van en bijdragen aan groei en welvaart op nationaal en regionaal niveau. Bovendien biedt de huidige geopolitieke situatie, met name met betrekking tot de oorlog in Oekraïne en het internationale isolement van Rusland, ruimte voor de Golf en de Kaukasus om nauwere betrekkingen aan te gaan.

  • Dr. Mohammed Al-Sulami is voorzitter van het Internationaal Instituut voor Iraanse Studies (Rasanah).
    Twitter: @mohalsulami

error: Kopiëren mag niet!