Dáár gaan we weer! Voor de zoveelste keer omhult de regering Santokhi haar wandel en handel met een dikke, haast ondoordringbare mist van geheimzinnigheid. Maar, nu reikt het bewind letterlijk een brug te ver.
De brief van DNA aan de regering waarin het parlement dwingt tot openbaarheid van zaken rondom het voornemen bij de bouw van een brug over de Corantijnrivier, omvat duidelijke taal.
Vooral daar het “bevel” komt van voorzitter Marinus Bee, in hoogst eigen persoon. In feite betekent het dat er stront plakt aan de knikker. Waarschijnlijk, niet gewoon een beetje dat makkelijk te verschonen is. Van waar, anders, de oproep van DNA-voorzitter Bee om alle relevante en minder relevante informatie over dat megaproject terstond toe te sturen naar het college?
Terwijl onze minister van Openbare Werken Riad Nurmohamed onlangs in Guyana siert met de soevereiniteit van het Surinaamse grondgebied, tast DNA nog in het duister. Let wel, hét instituut bij uitstek voor controle holt thans achter feiten aan.
De SDU vindt zo een toestand onfris en, dus, verwerpelijk. Het hoogste orgaan van Staat verdient een betere behandeling bij een onderneming van nationale aard waarin ruim zeshonderd miljoen Amerikaanse dollar zal worden gestopt. Valt daar niets aan te controleren?
Geheimzinnigheid leidt bijna automatisch tot het stellen van uiteenlopende vragen. De SDU heeft er zelf ook een rijtje vol van klaarliggen. Welke mate van prioriteit mogen we hechten aan de droom van president Santokhi om de geschiedenis in te gaan als zogeheten
bruggenbouwer? Wanneer het antwoord op die vraag de hoogste mate van prioriteit aangeeft, dan ligt de president goed verkeerd in zijn bed tijdens het dromen. (Of in een verkeerd bed?)
Lijkt het misschien raadzaam dat Suriname ons voortdurend grensgeschil met het buurland onlosmakelijk koppelt aan het bouwen van een brug over de Corantijnrivier. Volgens de SDU is
dat geboden!
Welke economische meerwaarde hebben we in Suriname aan die brug, ten opzichte van Guyana? Vergemakkelijkt de brug niet juist toename van een smokkeleconomie aan de westgrens van ons land? Met alle nare gevolgen van dien voor de inkomsten van de staat.
What about trafficking in persons?
Als klap op de vuurpijl legt Suriname het beheer van de brug, nadat die is afgebouwd, volledig in handen van een vreemde entiteit. Kan het gekker? Straks kunnen Surinamers met moeite over onze eigen brug omdat die exploitant, zijnde de financierder ervan, zijn geld zo
snel als mogelijk wil terugverdienen. Daardoor wordt het gebruik van de brug kennelijk onbetaalbaar voor de doorsnee burger.
Gelukkig eist de DNA-voorzitter verantwoording van de regering over de brug waaraan nog zoveel onduidelijkheid kleeft. Terecht. Wij moeten heel voorzichtig omgaan met de soevereiniteit van het land. Om te vermijden dat we met die brug over de Corantijnrivier een brug te ver gaan. En zodoende het ‘Paard van Troje’ binnenhalen.
De SDU wacht vol spanning af op de verklaringen van president Santokhi over die zaak. We nemen aan dat hij zuivere koffie zal schenken.
SDU, Sociaal Democratische Unie