Suriname staat wereldwijd op nummer 1 als het gaat om MRD. Dit staat voor mijnbouwgerelateerde ontbossing. Dit heeft het WWF-Guianas bekendgemaakt. Van het totale bosverlies tussen 2001 en 2020, wat neerkomt op 1.847 km2, is 28,5% veroorzaakt door uitbreiding van mijnen. Guyana komt op de tweede plaats met 20,8%.
Deze cijfers komen uit een onderzoek van WWF-Duitsland naar mijnbouw als oorzaak van ontbossing tussen 2001 en 2020. Naast lokale acties door bijvoorbeeld de handhaving te versterken, illegaliteit aan te pakken en duurzame alternatieve vormen van inkomsten te creëren, zal er ook een wereldwijde verandering moeten komen in de vraag naar minerale producten zoals goud. Dit kan door de impact van minerale producten te koppelen aan de wereldwijde doelen om klimaatverandering, ontbossing en biodiversiteitsverlies een halt toe te roepen, stelt het WWF.
Suriname een van de drie carbon negatieve landen in de wereld
Het land absorbeert meer broeikasgassen dan het uitstoot. De twee andere landen zijn Bhutan in Azië en Panama in Centraal Amerika. Suriname is ook het groenste land in de wereld. 93 procent van het oppervlak is bedekt met groen bos. Maar, de Surinaamse bossen zijn aan het krimpen. De bosdekking is in de afgelopen jaren teruggevallen.
Vorig jaar hebben Suriname en Guyana bekendgemaakt dat het klimaatbeleid op elkaar wordt afgestemd. Dat gebeurde in aanloop naar de 27e klimaatconferentie van de Verenigde Naties, of COP 27, in Egypte. Echter is onbekend wat er hiervan terecht is gekomen. Later dit jaar vind de COP 28 plaats in Dubai.