“Het gebeurt nu vaker dat kinderen met vuur spelen en woningbranden veroorzaken”

Een woning te Beekhuizen is onlangs geheel afgebrand, nadat een 6-jarige jongetje met een aansteker op bed speelde, waarna het matras vlam vatte. De redactie van Dagblad Suriname besloot naar aanleiding van dit voorval enkele vragen te stellen aan Brandweervoorlichter Olton Pinas.

Allereerst geeft Pinas in het gesprek aan, dat er verschillende type branden zijn, namelijk vuilnisbranden, grasbranden, woningbranden, gebouwbranden en autobranden. Hij stelt, dat kinderen in de meeste gevallen woningbranden veroorzaken. “Als we het type branden op een rij gaan zetten, dan heb je op de eerste plaats keuken gerelateerde branden. Branden die te maken hebben met een gascilinder lekkage of een situatie waarbij koken uit de hand is gelopen of men in slaap is gevallen. Dat staat op de eerste plaats als we naar de statistieken kijken. Op de tweede plaats zijn het kinderen die met vuur hebben gespeeld. Op de derde plaats zijn het branden waarvan de oorzaak nog niet duidelijk is. Op de vierde plaats staat brandstichting.”

De brandweervoorlichter geeft aan, dat de 4e plaats bijna de 3e plaats wil innemen nu, omdat er heel veel branden worden gesticht. Ook wil de tweede plaats de eerste plaats gaan innemen. Naar zijn zeggen gebeurt het nu vaker dat kinderen met vuur spelen en woningbranden veroorzaken. Als er wordt gekeken naar de leeftijdsgroep van kinderen die branden veroorzaken is dit meestal tussen de 6-10 jaar, zegt Pinas.

Volgens hem is het niet altijd zo, dat kinderen met vuur spelen wanneer ze alleen worden achtergelaten. Maar, ook wanneer de ouders thuis zijn, wordt met vuur gespeeld. “De mensen laten hun aansteker of lucifers ver buiten het bereik van de kinderen,  maar ver is een relatief begrip. Wat ver is voor jou als ouder, hoeft niet ver te zijn voor het kind. Soms klimmen de kinderen. En als ze met vuur spelen is het uitsluitend op bed. Het matras beginnen ze in brand te steken of het kan ook een bankstel zijn.”

Aan Pinas werd gevraagd welke preventieve maatregelen genomen kunnen worden om dit soort branden te voorkomen. Hierop antwoordt hij: “Wanneer de ouders het huis verlaten, moeten ze geen kinderen op kinderen laten passen. Laat kinderen achter onder toezicht van een volwassene. Zo niet, neem je aansteker mee. Kinderen koken niet. Dan weet je zeker dat ze niet met vuur gaan spelen.”

De brandweervoorlichter geeft aan, dat branden emotionele gevolgen kunnen hebben voor kinderen. “Het kan ze achtervolgen, vooral als ouders niet goed ermee weten om te gaan. Door het kind steeds te beschuldigen of straffen zijn hele leven lang, door bijvoorbeeld te zeggen ‘Door jou te doen hebben we geen huis meer of door jou te doen is je broertje overleden, je bent de moordenaar enzovoorts’. Het is belangrijk om de kinderen niet te veroordelen, maar ze te begeleiden”, stelt Pinas.

Volgens hem kunnen de kinderen bewust gemaakt worden van brandveiligheid door veel met ze te praten. Ook kunnen ouders samen met de kinderen op het internet gaan kijken wat de gevaren van branden zijn. Ouders die in een oudercommissie zitten kunnen de brandweer bellen en vragen om een voorlichtingssessie te houden op de scholen, om zo de bewustwording te vergroten bij de kinderen, zegt Pinas.

Het is niet bekend of er speciale programma’s of initiatieven zijn, die gericht zijn op het voorkomen van branden veroorzaakt door kinderen. Wel geeft Pinas aan, dat het Korps Brandweer Suriname gebruikmaakt van social media, nieuwsbrieven en het plaatsen van informatie in de verschillende dagbladen, om de samenleving zo bewust te maken van de gevaren.
SK

error: Kopiëren mag niet!