De Zweedse regering wordt gesteund door de extreemrechtse en anti-immigratie-Zweden-democraten.
Ondanks een op handen zijnde EU-top over migratie in februari, geeft het nieuwe Zweedse voorzitterschap van de Raad geen blijk van zijn wil om de lange vastgelopen maatregelen van het blok op dit gebied door te drukken.
Het migratie- en asielpact van de EU heeft tot doel de Europese benadering van migratie te hervormen, met de nadruk op gedeelde verantwoordelijkheid en solidariteit als het gaat om migranten die naar het continent komen.
Maar nu Stockholm, wiens nieuwe rechtse regering wordt gesteund door de extreemrechtse Zweedse democraten, het agendabepalende EU-Raadsvoorzitterschap voor de komende zes maanden overneemt, zijn de verwachtingen in Brussel niet hooggespannen.
De Zweedse minister van Werkgelegenheid en Integratie, Johan Pehrson, stelt dat meer migratie de lonen zou kunnen drukken.
“Je moet het op een sociaal aanvaardbaar niveau houden, met fatsoenlijke lonen…in overeenstemming met de hervormingen die we in Zweden hebben doorgevoerd om er zeker van te zijn dat mensen voor een fatsoenlijk loon werken”, zei hij tegen Euronews.
De taal leren, informatie krijgen over sociale voorzieningen, huisvesting en werk, dat is wat migranten en vluchtelingen zoeken in het onthaalcentrum van Caritas in Stockholm.
Het Scandinavische land heeft een lange traditie in het verwelkomen van buitenlanders, maar volgens George Joseph, Managing Director bij Caritas Zweden, is er iets veranderd.
“De meeste onderzoeken tonen aan dat ongeveer 60% van de bevolking tot een paar jaar geleden positief stond tegenover migratie”, zei Joseph.
“En toen veranderde de hele zaak, en deels ook door het negatieve verhaal van politiek leiderschap dat een verhaal maakte over het verband tussen migratie en alle criminaliteit en wat er mis ging in de samenleving en de migranten en migratie de schuld gaven van alles.”
Twee miljoen mensen in Zweden zijn in het buitenland geboren – ongeveer 20% van de bevolking. Zo’n 600.000 hebben volgens Caritas een eigen bedrijf en dragen bij aan de economie, maar krijgen nu te maken met steeds meer wantrouwen.
Julius Ntobuah, een bemiddelaar bij Caritas Zweden, vertelde aan Euronews dat hij acht jaar geleden uit Kameroen is aangekomen en heeft gezien hoe het land langzaam zijn deuren heeft gesloten.
“Ik denk dat we allemaal weten dat met de nieuwe regering, het is als: ““Tot ziens!” Zweden is vol, we willen niet meer mensen”, zei hij.
Dat is jammer, want we waren een zeer gastvrij en genereus land. Maar naarmate de tijd verstrijkt, worden immigratiewetten steeds strenger. En ja, dat is jammer. Ik zou adviseren om niet te komen, want het is niet langer uitnodigend om hier te zijn.”
Ondanks dat er druk zal komen vanuit het Europees Parlement en enkele lidstaten – namelijk Italië – is de Zweedse regering niet van plan om migratie als prioriteit te hebben.
Het is waarschijnlijk dat alle besluiten zullen worden genomen tijdens het Spaanse voorzitterschap van de EU-Raad, in de tweede helft van het jaar.