Ondanks de daling van de wereldwijde voedselprijzen zijn de prijzen van voedingsproducten in de supermarkten in veel landen nog altijd historisch hoog. Dat komt doordat winkeliers ook de hogere kosten voor energie, arbeid, winst en transport doorberekenen aan hun klanten.
De Surinaamse klant merkt niets van prijsdalingen en nog minder is er sprake vanuit het ministerie van Economische Zaken van prijsbeheersing. Iedere dag gaan er prijzen van meerdere producten omhoog en niemand snap er meer iets van. De prijzen zijn voor de Surinaamse burgers in een rollercoaster beland zonder zicht op een einde.
De wereldwijde prijzen van voedsel zijn afgelopen maand gedaald tot het laagste niveau in twee jaar tijd. Dat meldt de Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) op basis van eigen berekeningen. In april lieten de voedselprijzen nog voor het eerst in een jaar tijd een onverwachte stijging zien, terwijl de inflatie in de meeste landen juist wat begint te dalen.
De graadmeter waarmee de FAO de prijsontwikkelingen meet voor bijvoorbeeld graan, vlees en plantaardige oliën daalde in mei tot 124,3 punten. In vergelijking met het recordniveau van maart vorig jaar liggen de voedselprijzen nog altijd 22 procent lager.
Prijscompensatie
De prijsdaling in mei was onder andere het gevolg van lagere prijzen voor plantaardige olie, granen en zuivelproducten die prijsstijgingen voor suiker en vlees compenseerden. De graanprijsindex daalde met bijna 5 procent ten opzichte van de voorgaande maand. Dat kwam door het ruime aanbod en de verlenging van de zogeheten graandeal met Rusland, die de export vanuit Oekraïense havens aan de Zwarte Zee mogelijk maakt.
De internationale rijstprijzen bleven daarentegen stijgen in mei, deels als gevolg van krappere voorraden in sommige exporterende landen. De FAO zei vorige maand al bezorgd te zijn over de stijgende prijzen van dit basisproduct.
Plantaardige olie
De prijs voor plantaardige olie zakte met bijna 9 procent, als gevolg van de grote voorraden oliezaden en de zwakke vraag naar palmolie. De zuivelprijzen daalden met meer dan 3 procent door de seizoensgebonden toename van de melkproductie op het noordelijk halfrond. De suikerprijzen (plus 5,5 procent) gingen voor de vierde maand op rij omhoog.