China is zijn economische banden met de landen in het Midden-Oosten actief aan het versterken, gekenmerkt door miljardeninvesteringen van Chinese bedrijven.
Tijdens zijn recente bezoek aan Saoedi-Arabië ondertekende de Chinese president Xi Jinping overeenkomsten ter waarde van 50 miljard dollar.
Deze deals omvatten het plan van Saudi Aramco om US $ 3,6 miljard te investeren in Rongsheng Petrochemical in Hangzhou en een joint venture-overeenkomst tussen het Saoedische Ministerie van Investeringen en Human Horizons, een Chinees bedrijf voor elektrische voertuigen.
De groeiende economische relatie vormt een uitdaging voor de VS nu Saudi-Arabië zijn lijst van bondgenoten uitbreidt.
Beleggers uit het Midden-Oosten vinden op hun beurt kansen in China, waarbij kapitaal uit het Midden-Oosten een alternatief wordt voor Chinese bedrijven die te maken hebben met beperkingen in het Amerikaanse financiële systeem.
Chinese bedrijven, waaronder architectuur-, engineering- en technologiebedrijven, hebben ook actief contact gehad met functionarissen uit het Midden-Oosten om te helpen bij het transformeren van hun economieën.
Huawei Technologies heeft met name zijn aanwezigheid in het Midden-Oosten uitgebreid door bij te dragen aan de ontwikkeling van het eerste 5G-netwerk van de Verenigde Arabische Emiraten en het ondertekenen van contracten met de telecomoperator in staatseigendom van Saoedi-Arabië.
De verdieping van de relatie komt ook ten goede aan Hongkong, wat aantrekkelijke voordelen biedt voor leidinggevenden van beide kanten.
Er worden inspanningen geleverd om de zakelijke banden te versterken, waarbij Dubai Chambers een kantoor opricht in Hong Kong om een betere samenwerking tussen bedrijven in beide regio’s mogelijk te maken.
Verwacht wordt dat de grootste staatsinvesteringsfondsen in het Midden-Oosten tegen 2030 tussen de 1 biljoen en 2 biljoen dollar van hun investeringen aan China zullen toewijzen.