VS gaan clustermunitie leveren aan Oekraïne

DOOR PHIL BAINBRIDGE

July 11, 2023 – De VS gaan Oekraïne voorzien van controversiële Dual-Purpose Verbeterde Conventionele Munitie, ook wel bekend als clusterbommen, omdat ze deze belangrijk achten voor operaties tegen ingegraven Russische troepen.

DPICM’s zijn ontworpen om kleine pantserdoordringende, antipersoneelsubmunitie of bommen over een groot gebied te verspreiden, en Amerikaanse militaire analisten hebben vastgesteld dat ze een krachtvermenigvuldiger zouden zijn voor de Oekraïense artillerie in zowel offensieve als defensieve rollen.

Tot nu toe waren de VS echter terughoudend om ze te leveren, omdat ze door meer dan 120 landen over de hele wereld verboden zijn vanwege de willekeurige burgerslachtoffers. Niet alle bommen ontploffen bij inslag, en de overblijfselen kunnen jaren later mensen doden of verwonden. Fabrikanten claimen een mislukking – of “blindganger” -percentage van ongeveer 2,35%, maar het Internationale Rode Kruis schat dat het blindgangerpercentage in recente conflicten tussen de 10-40% ligt. De Amerikaanse wet verbiedt de overbrenging naar het buitenland van clustermunitie met een blindgangerpercentage van meer dan 1%, wat betekent dat president Biden in dit geval mogelijk moet afzien van de beperking.

error: Kopiëren mag niet!