Uit het dagboek van een consument: Jammerklacht

Oud worden komt met kwalen en gebreken, dat is niet het ergste. Het zijn externe omstandigheden die het leven van bejaarden in Suriname moeilijk tot ondraagbaar maken. De bejaarden hebben zwaar te lijden onder de economische malaise, politieke conflicten en overige wantoestanden in het land.  Ik krijg steeds meer het gevoel dat het een toestand is van: heri libi te nanga dede wi sa pina.

Inkomen

Uiteraard speelt er zich ook heel veel positiefs af in het leven van oudere mensen, maar vandaag heb ik een jammerklacht. Er is zo snel mogelijk een basisinkomen nodig. Maar, de regering houdt voet bij stuk dat de overheid arm is en dit niet kan opbrengen.

Mofinawan

Ik ben de mening toegedaan, dat de synoniemen oude van dagen, bejaarden en mofinawan in Suriname toepasselijker zijn, dan het aanspreekwoord seniorenburger. Dit woord komt bij mij over als mensen voor de gek houden. De situatie waarin bejaarden verkeren is alarmerend. Seniorenburgers verkeren op het moment in extreme nood. Het is een kwestie van overleven geworden.

Mooie woorden

Senior, het woord klinkt zo mooi, maar heeft veel meer betekenis dan iemand die niet meer werkt en gepensioneerd is. Het impliceert ook nestor zijn, de oudste persoon in ons midden. Senior is een aanspreektitel die kennis, ervaring en wijsheid inhoudt. Hoe vaak hoor je niet zeggen: wijsheid komt met de jaren. Senior is een uiting van lof.

Titel

Niet iedere man is een heer en niet iedere vrouw is een dame. Senior is in dit context net als dame en heer een titel, je moet het verdienen, het waard zijn. Op podia wordt gesproken van seniorenburger en bigi sma maar het is een loos woord.

Ongelukkig

Het ouder worden, de periode na het met pensioen gaan is voor steeds meer personen geen gelukkige levensfase meer. Mijn levenswensen en behoeften zijn anders geworden. Pensioenen zijn al weinig waard en worden nog verder ontkracht door voortdurende ontwaarding van de Surinaamse munt. En het gros van de seniorenburgers genieten niets van een welverdiend pensioen.

Zorg en inkomen

De vergrijzing, de zorg en het wonen worden met de dag een groter probleem. Iemand van gevorderde leeftijd heeft onder andere verbeterde zorg nodig en voldoende inkomen om niet in ellende weg te kwijnen.

Het lot

Natuurlijk speelt het lot in ieders leven een rol en dat kan ook negatief uitpakken. Echter hebben de zorgwekkende verhalen die ik hoor en meemaak over bejaarden, vaak weinig of niets te maken het de loop van de gebeurtenissen.

Verantwoordelijkheidsplicht

Velen zijn de mening toegedaan, dat Suriname het geld heeft om zijn seniorenburgers tegemoet te komen. Los daarvan heeft de overheid een verhoogde verantwoordingsplicht naar de bejaarden toe.

Salaris van SRD 2.000

Laatst kwam ik een vriendin tegen van wie de pensioengerechtigde leeftijd nadert. Zij werkt al rond de 25 jaren voor een gerenommeerd bedrijf. Haar salaris was tot de vorige maand slechts SRD 2.000 zonder secundaire voorzieningen. Inmiddels heeft zij ingaande juni een verhoging van SRD 500 gekregen.

Sociale Zaken

Haar werkgever, een heel hoog persoon binnen de financiële en politieke elite, heeft haar enige tijd geleden aangeraden om een aanvraag te doen bij het ministerie van Sociale Zaken om in aanmerking te komen voor de uitkering aan sociaal zwakke huishoudens.

Bewilliging

Zo gezegd zo gedaan. Sociale Zaken willigde aan het begin van 2022 het verzoek in en overhandigde haar een beschikking inhoudende SRD 1.250 geldig gedurende een paar maanden. Ondanks veel loperij is de overheid de beschikking niet nagekomen.

Niet veel zaaks

Haar werkgever raadde haar vervolgens aan om koopkrachtversterking aan te vragen, maar haar registratie bij Sociale Zaken heeft ook tot niets geleid. De commissies belast met het in orde brengen van de uitkering aan sociaal zwakke huishoudens en koopkrachtversterking worden verweten dat zij niet veel zaaks zijn.

Voortrekken

Verdachtmakingen dat er met ‘names and faces’ wordt gewerkt zijn aan de orde van de dag. Beweerd wordt, dat loyalisten uit de partijachterban worden voorgetrokken. Vorige regeringen, ik hoef geen namen te noemen, ze zijn allemaal één pot nat, hebben dezelfde praktijk bedreven.  Ze zijn meesters in beloven en weinig geven het doet hun in vreugde leven. Er wordt met iedereen de spot gedreven.  Ze vertellen onwaarheden en ley e hati moro soro.

HD

error: Kopiëren mag niet!