Turkije steunt het NAVO-bod van Zweden DUNCAN MIL

July 11, 2023 – De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft ermee ingestemd om de aanvraag van Zweden om lid te worden van de NAVO te steunen na maanden van verzet, en Stockholm ervan te beschuldigen Koerdische militanten te ontvangen.

Turkije kwam maandag overeen om de weg vrij te maken voor Zweden om “zo snel mogelijk” toe te treden tot de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie, zei alliantiechef Jens Stoltenberg tegen verslaggevers in Vilnius.

De plotselinge ommekeer volgde op intense druk op de Turkse president, Recep Tayyip Erdogan, met name van de Amerikaanse president Biden, die de Turkse leider zondag op weg naar Europa belde.

President Biden zei dat hij “klaar was om met president Erdogan en Turkije samen te werken om de verdediging en afschrikking in het Euro-Atlantische gebied te versterken”.

De verklaring geeft aan dat de VS F-16-jagers en andere wapens aan Turkije zullen verkopen.

Zweden en Finland dienden officieel hun biedingen in om lid te worden van de alliantie in mei 2022 na de Russische invasie van Oekraïne. Maar het proces werd opgehouden door Turkije en Hongarije. Finland werd op 4 april van dit jaar officieel het 31e lid van de NAVO.

“Het voltooien van de toetreding van Zweden tot de NAVO is een historische stap die de veiligheid van alle NAVO-bondgenoten in deze kritieke tijd ten goede komt”, zei Stoltenberg in Vilnius. “Ik zal u de exacte data daarvoor niet geven. Maar dit is een duidelijke toezegging.”

error: Kopiëren mag niet!