Paramaribo Zoo heeft hulp nodig

De Paramaribo Zoo is op zoek naar hulp. Ook het pas gebouwde quarantainecentrum van de dierentuin kan de nodige steun gebruiken.

Intern is de dierentuin begonnen met een online werving en het doel is om Euro 4.000 binnen te halen op initiatief van Steven van den Heuvel, een medewerker van een dierentuin in Nederland, die momenteel de Paramaribo Zoo helpt als vrijwilliger.

Hij geeft aan dat wanneer het bedrag wordt behaald, meerdere verbeteringen mogelijk zijn aan de dierverblijven. Verder kunnen nieuwe plattegronden en wegwijzers bezoekers helpen tijdens hun wandeling. “En kunnen we nieuw materiaal kopen om de dierverblijven in te richten, zoals netten, touwen, en tonnen”, laat Steven weten.

Hij hoopt dat er zelfs nog geld overblijft. “In dat geval zal ik dat achterlaten als eerste bijdrage voor een nieuwe harpij volière die nog Euro 5.000 gaat kosten.” De harpij is de grootste roofvogel van Suriname en de Guianas.. Van den Heuvel merkt op dat het verblijf grotendeels al af is en dat dit nieuwe verblijf de vogels tot twintig maal meer ruimte zal bieden. “Er is alleen nog geld nodig om het net te kopen en te plaatsen”, licht hij toe.

De gehele Paramaribo Zoo hoopt op het realiseren van dit doel zodat de vogels snel over veel meer ruimte kunnen beschikken.

Van den Heuvel is tot nu toe tevreden over het enthousiasme vanuit Suriname en Nederland. “Ongekend hoeveel mensen doneren”, reageert hij.  De vrijwilliger van de Paramaribo Zoo stelt, dat ook in Suriname zelf de participatie goed is. “Vandaar dat wij nogmaals hebben gekeken wat er met het extra geld kan gebeuren.” Een van de extra mogelijkheden is het vervangen van het hekwerk van het tapirverblijf. Verder zijn er ook plannen om het entreegebouw te schilderen zodat de dierentuin bij binnenkomst een frissere uitstraling heeft.

De Paramaribo Zoo houdt al jaren het hoofd met veel kunst en vliegwerk boven water. Maar vooral dankzij de inzet van de medewerkers en directeur Altenberg lukt het steeds weer de dierentuin draaiende te houden. Het gevolg van de zware economische uitdagingen en de harde klappen tijdens de Covid-19 periode is de lijst met verbeterpunten langer geworden.

Voorbeeld hiervan is dat de dierentuin op zoek is naar financiële middelen voor een nieuw verblijf van de  jaguars. 

“Ook dat de dierentuin voor een langere periode gegarandeerd is van voedsel voor de dieren”, zegt van den Heuvel.

Van den Heuvel maakt vooral aan de buitenlandse donateurs duidelijk dat de Paramaribo Zoo de enige dierentuin van Suriname is. “Helaas krijgt het park geen subsidie meer van de overheid terwijl zij wel vele dieren opvangen die door mensen gevonden worden of als voormalige huisdieren worden afgegeven.”

Hij wijst verder op het nut en belang van de dierentuin. “De dierentuin vangt vele dieren op. Van apensoorten en vogels tot herten en roofdieren.”

Daarnaast is het park voor veel mensen in Suriname de enige plek om hun eigen lokale fauna te bewonderen. Bezoekers leren op deze manier om de verschillende diersoorten te beschermen.

RB

error: Kopiëren mag niet!