Officiële aankondiging van de kandidatuur van de Salvadoraanse president Nayib Bukele door de New Ideas Party.

De partij New Ideas (NI) heeft officieel de kandidatuur van de Salvadoraanse president, Nayib Bukele, voor de verkiezingen van 2024 aangekondigd. De aankondiging komt ondanks eerdere claims van ongrondwettelijkheid met betrekking tot presidentiële herverkiezing.

Xavi Zablah Bukele, de president van NI en de neef van de president, deed de aankondiging en bevestigde dat Bukele is gekozen als presidentskandidaat van de partij voor de komende verkiezingen.

Bukele verklaarde zijn voornemen om zich in september 2022 herverkiesbaar te stellen na een wijziging van het standpunt van de Constitutionele Kamer van het Hooggerechtshof.

Eerder vereiste de wet een onderbreking van tien jaar voordat een president herverkiezing kon zoeken. In een recente resolutie staat echter dat een president een nieuwe termijn kan zoeken na het aanvragen van een vergunning “zes maanden voor het begin van de presidentiële termijn”.

Dit zou betekenen dat Bukele de eerste zes maanden van zijn vijfde jaar zou regeren en in januari 2024 zou aftreden als president.

Deze stap heeft juridische vragen doen rijzen, waarbij verschillende advocaten en de faculteit Jurisprudentie van de staatsuniversiteit van El Salvador suggereerden dat de herverkiezing van Bukele in strijd zou kunnen zijn met verschillende grondwettelijke artikelen.

Bukele kwam aanvankelijk in 2019 aan de macht met de extreemrechtse partij Gran Alianza por la Unidad Nacional (Gana), vanwege vertragingen bij de registratie van zijn partij NI.

error: Kopiëren mag niet!